Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Od novog saziva PD PS BiH s radom počinje i Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije

Nemojte propustiti

Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije će provoditi parlamentarni nadzor s ciljem otkrivanja i prevencije svih oblika korupcije i kleptokratije, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru.

Nakon što je Predstavnički dom PS BiH na sjednici 27. jula usvojio po hitnom postupku dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, da se od početka novog saziva Predstavničkog doma, osnuje Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije u Službenom listu BiH 9. avgusta objavljene su dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH po hitnom postupku.

Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije će provoditi parlamentarni nadzor s ciljem otkrivanja i prevencije svih oblika korupcije i kleptokratije, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru.

Također će pratiti aktivnosti Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i razmatrati pitanja koja se odnose na Agenciju. Upravo je APIK krajem juna dobio novo rukovodstvo direktora Elvisa Kondžića te Damirku Mioč i Radeta Ristovića za zamjenike direktora.

Također ova Komisija podstiče aktivnosti u institucijama BiH usmjerene na borbu protiv korupcije i kleptokratije, sarađuje s pravosudnim institucijama i organima za provođenje zakona na nivou Bosne i Hercegovine na polju borbe protiv korupcije i kleptokratije, razmatra predložene zakone i druge propise sa stanovišta borbe protiv korupcije i kleptokratije, razmatra pripreme za učešće delegacija Bosne i Hercegovine na međunarodnim skupovima koji se odnose na provođenje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine na polju borbe protiv korupcije i kleptokratije, sukoba interesa, te drugih oblika koruptivnog djelovanja, razmatra izvještaje institucija BiH sa stanovišta borbe protiv korupcije i kleptokratije, sarađuje sa sličnim komisijama i parlamentarnim tijelima drugih zemalja i međunarodnih organizacija, te stranim zvaničnicima, po pitanju borbe protiv korupcije i kleptokratije i obavlja druge aktivnosti propisane Zakonom o parlamentarnom nadzoru na polju borbe protiv korupcije i kleptokratije.

Komisija razmatra i druga pitanja iz oblasti borbe protiv korupcije i kleptokratije, a propisano je da predsjedavajući Komisije bude iz stranke koja nema ministra ili zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH. Ova odredba primjenjivat će se u svakom trenutku djelovanja Komisije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tineke Strik: Pozdravljam rezultate izbora u BiH, Schmidt zakomplikovao proces

"Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku...

Možda vas zanima i ovo