Utorak, 31 siječnja, 2023

Od originalnih diploma izrađuju lažne: Unosan posao toliko se razgranao u BiH, da mu je gotovo nemoguće stati u kraj

Nemojte propustiti

Prema dobijenim podacima iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, najviše zaposlenih sa falsifikovanim diplomama u preduzećima čiji je osnivač KS je u KJKP “RAD”

Agencija za borbu protiv korupcije BiH je prije pet godina započela proces revizije diploma. Dvije godine poslije, inicijativa je poslata prema svim tijelima za sprječavanje korupcije u BiH. Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS pristižu podaci koji pokazuju da su u zdravstvu, školstvu, saobraćaju, na složenim i odgovornim funkcijama ljudi sa lažnim diplomama.

Kako stati tome u kraj? Ko sarađuje, a ko opstruira proces revizije diploma u Bosni i Hercegovini? Šta je danas dovoljno za zaposlenje na željenoj funkciji?

Odgovore donosi O kanal…

Zaposleni u gradskom saobraćaju, sa lažnim diplomama. Na pregled kod medicinskog radnika, sa lažnom diplomom. U školu kod prosvjetnog radnika, takođe sa lažnom diplomom. Provjeru vjerodnostojnosti diploma zaposlenih u javnom sektoru zatražio je i Ured za borbu protiv korupcije KS.

– Izvršili smo provjere za oko 12.000 lica koja su zaposlena u javnom sektoru Kantona Sarajevo, od kojih za ukupno 93 lica obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost njihovih diploma. Radi se o 90 diploma srednjih škola i tri fakultetske diplome, dok je za ostala lica potvrđena vjerodostojnost njihovih diploma – izjavio je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Prema dobijenim podacima iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, najviše zaposlenih sa falsifikovanim diplomama u preduzećima čiji je osnivač KS je u KJKP “RAD”, 23 lica, 14 lica u KJKP “Gradski saobraćaj”, devet lica u Vodovodu i kanalizaciji, osam u Sarajevo šume, te četiri u KJKP “Toplane” d.o.o. Sarajevo. U ostalim institucijama, pronađena su jedno do dva lica sa lažnim diplomama.

Kada su u pitanju obrazovne institucije koje nisu mogle potvrditi validnost diploma, najviše iznenađuje podatak da Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo nije mogla potvrditi validnost diplome za čak 46 osoba. Slijedi je Srednja mašinska tehnička škola u Sarajevu, sa šest lica, potom Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli, četiri lica, Srednja građevinsko geodetska škola u Sarajevu, tri lica, dok ostale obrazovne institucije nisu mogle potvrditi validnost diploma, za jednu do dvije osobe. Od 2016.godine do danas, na Univerzitetu u Sarajevu, revidirano je 22.400 diploma.

– Nijedna diploma nije, od 22.400, stečena suprotno zakonu. Otkriveno je takođe da je 35 diploma bilo falsfificrano od strane fizičkih lica izvan Univerziteta, neki i izvan Sarajeva, da je neko uzeo nečiju diploma pa na osnovu nje uzeo, falsificirao i napravio sebi diplomu – rekao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Gledajući navedene podatke, lica sa lažnim diplomama su uspjela dobiti posao u raznim institucijama, organima uprave, zavodima, javnim ustanovama, javnim preduzećima, školama, zdravstvu, fakultetima, pozorištima, čiji je osnivač Kanton Sarajevo. U pitanju je obavljanje složenih i odgovornih poslova, dok je jedno lice čak bilo direktor KJK preduzeća. Međutim, postoje i opstrukcije ovog procesa. Naime, pojedini Univerziteti traže naknadu za provjeru diploma, što je, kako poručuju iz Ureda, nedopustivo.

Opširnije u video prilogu…

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo