Utorak, 22 lipnja, 2021

Od ponedjeljka Klub za tražanje posla za mlade

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U okviru Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, odnosno Oglednog biroa Novo Sarajevo, od ponedeljka, 10. februara, s radom će početi Klub za traženje posla za mlade koji ima za cilj pruženje kontinuirane pomoći nezaposlenim mladim ljudima u traženju posla.

Kako Agencija FENA doznaje u Službi za zapošljavanje, ciljna grupa su mladi nezaposleni ljudi dobi od 18 do 30 godina, koji su na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novo Sarajevo duže od šest mjeseci.

– Naravno, ‘vrata’ kluba neće biti zatvorena ni za ostale nezaposlene osobe ukoliko žele ‘popraviti’ ili dograditi svoje vještine u potrazi za poslom, jer je osnovni moto kluba poruka da posla ima za svakoga ko zna gdje i kako ga pronaći, ali uz činjenicu da je i samo traženje posla – rečeno je u Službi.

Ogledni biro Novo Sarajevo, u čijoj djelatnosti je i organiziranje grupnih seminara za nezaposlene osobe, ima za cilj graditi samopouzdanje nezaposlenih, razvijati njihove vještine prezentiranja i traženja posla te savjetovanje.

Također, u ovom klubu nezaposlenim osobama bit će prezentirane informacije o otvorenim radnim mjestima i pružena pomoć u prijavama na odgovarajuća radna mjesta.

Prema dosadašnjim iskustvima, 25 posto članova koji pohađaju klub se zaposli u toku trajanja programa, a 20 posto se zaposli četiri mjeseca nakon završenog programa.

Klub za traženje posla u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a realizira GOPA, je još jedan vid pružanja pomoći u traženju posla onima koji tu pomoć najviše trebaju – dugoročno nezaposleni mladi ljudi.

Klub za traženje posla Novo Sarajevo je 19. ovakav klub u okviru mreže klubova u Bosni i Herecgovini.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo