Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Od rada na crno u Njemačkoj zaradi i do 3.000 eura! Detaljno je objasnio kako sve funkcioniše

Nemojte propustiti

– Njemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, njemačka firma ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i potrebni su joj radnici kako bi se to u roku završilo, a da oni izbjegnu da plate dio davanja državi – ispričao je Tomislav

Foto: Ilustracija/AP

Hrvatski ratni veteran, koji je od prije šest godina i penzinisani policajac, godine penzije provodi tako što dva do tri puta godišnje odlazi u Njemačku. On je ispričao kako funkcioniše sistem odlaska na rad “na crno”.

U razgovoru za Dojče vele (Deutch Welle) želio je da ostane anoniman, pa ga je novinar u tekstu nazvao Tomislav.

Četrdsesetšestogodišnji hrvatski vojnik, koji se kasnije zaposlio u policiji ima suprugu koja godinama ne radi, osim povremeno “na crno” u Hrvatskoj, uglavnom sezonski, na obali, u turizmu. Kako je dalje ispričao, imaju sina srednjoškolca. Bez obzira na godine, Tomislav ne može da se preseli u Njemačku i traži legalan posao jer je u penziji, pa ne bi ni smio da radi punu satnicu, što je plaćeno maksimum 1.000 eura.

U Njemačku odlazi ilegalnim kanalima, a u 90 odsto slučajeva tamo radi na građevini, dok ostali koji tamo tako idu, najčešće rade adaptacije stanova i kuća, na poslovima uređenja životne sredine, održavanja parkova i šuma, predgrađa…

– Njemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, njemačka firma ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i potrebni su joj radnici kako bi se to u roku završilo, a da oni izbegnu da plate dio davanja državi. Dio radnika uvijek radi legalno. Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban.

Foto: Pixabay

Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas – koliko je potrebno. Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade i žbukamo, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smještaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Nerijetko se dobije i nagrada za obavljeni posao – rekao je.

Kako su stan i hrana najčešće plaćeni, po turi mogu da zarade oko 2.000 evra. Putne troškove pokrivaju radnim subotama.

– Rad subotom nam je plaćen u dvostrukom iznosu, a znalo je da se dogodi da po odrađenoj suboti zaradim i po 200 eura. Radim tada po 10 sati, ali dvije subote meni pokrivaju cijeli trošak puta i ako imam ekstra troškove gore za hranu. Ostalih pet dana u nedelji radimo po osam do 10 sati i tako može da se mjesečno zaradi od 1.800 do 2.300 eura, u zavisnosti od toga koji posao radiš i koliko radiš. Jednom mi se posrećilo pa sam zaradio 3.000 eura jer je čovjek baš korektno plaćao. Pravi majstori zarađuju i od 2.500 do 3.000 eura po turi – dodao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo