Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Od septembra u Njemačkoj: Bonus od 300 eura – evo ko će ga dobiti!

Nemojte propustiti

Osim samozaposlenih i zaposlenika, pravo na 300 eura imaju i oni koji rade mini-job te radnici na određeno vrijeme u poljoprivredi i šumarstvu. Jedini uvjet je da se radna ktivnost mora održati barem jedan dan u 2022.

Zaposlenici u Njemačkoj će od septembra dobiti jednokratni bonus u iznosu od 300 eura kao pomoć zbog poskupljenja energije.

Budući su ranije iz ovog vladinog paketa bili izostavljeni penzioneri i studenti, brojne društvene udruge već mjesecima traže da se u paket pomoći uvrste i primatelji penzija. No uz vrlo legalan trik i penzioeri mogu profitirati od paušala energije.

Kako bi ublažila financijski učinak vrtoglavog skoka cijena energije, savezna vlada odlučila je, među ostalim, uvesti jedinstvenu cijenu energije.

– Paušalni iznos cijene energije (EPP) od 300 eura ima za cilj rasteretiti one skupine stanovništva koje obično snose putne troškove u vezi sa svojim prihodima i koje su u tom smislu jako opterećene zbog trenutnog kretanja cijena energije, objašnjava Savezna uprava Ministarstva financija.

Osim samozaposlenih i zaposlenika, pravo na 300 eura imaju i oni koji rade mini-job te radnici na određeno vrijeme u poljoprivredi i šumarstvu. Jedini uvjet je da se radna ktivnost mora održati barem jedan dan u 2022.

– Aktivnost se ne mora provoditi u određenom trenutku ili u minimalnom vremenskom razdoblju, navode iz Saveznog ministarstva financija.

Za umirovljenike to znači: Ako ste 2022. prihvatili mini-posao, dobit ćete i paušal za energiju od 300 eura kao mini-posao. No, poslodavac može provesti isplatu samo ako mu je radnik prije isplate pisanim putem potvrdio da se radi o prvom radnom odnosu, pojašnjava portal Haufe financije.

To bi trebao biti slučaj za većinu starijih osoba koje se bave malim poslovima.

Ako poslodavac nije obvezan podnijeti poreznu prijavu poreza na dohodak, kao što je npr. slučaj s mini jobom u privatnim kućanstvima, zaposlenici mogu u svojoj poreznoj prijavi zatražiti paušalnu cijenu energije. Taj put biraju i umirovljenici koji od 1. rujna nisu u aktivnom radnom odnosu, primjerice jer su od veljače do travnja imali miniposao.

Usput, paušalna cijena energije ne uračunava se u limit od 450 eura, budući da jednokratna uplata ne predstavlja naknadu na koju se plaćaju doprinosi za socijalno osiguranje. Međutim, jednokratno plaćanje mora biti oporezovano, piše Fenix-magazin.de.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo