Utorak, 17 svibnja, 2022

Od sutra drastično smanjenje cijena goriva u Hrvatskoj: Šta je sa BiH?

Nemojte propustiti

Ovo je nastavak prošlosedmičnog pada cijena goriva kada je Eurodizel pojeftinio za 80 lipa, a benzin za 35 lipa.

Nakon prošlosedmičnog pada cijena goriva, od ponoći bi, neslužbeno, gorivo opet trebalo biti nešto jeftinije. Past će cijene benzina i dizela, a cijena autoplina još nije poznata.

U sedmici pred Uskrs, kad mnogi putuju obiteljima, stiže dobra vijest za vozače. Od ponoći bi cijena Eurosupera 95 trebala pasti za 11 lipa po litri, Eurodizela 27 lipa po litri i plavog Eurodizela također za 27 lipa po litri.

Tako će Hrvati od ponoći litru benzina plaćati manje od 12 kuna odnosno 11,98 kuna po litri (oko 3,11KM), Eurodizel 12,43 kuna po litri (oko 3 KM), a plavi Eurodizel 8,54 kuna (2,21 KM) po litri.

Ovo je nastavak prošlosedmičnog pada cijena goriva kada je Eurodizel pojeftinio za 80 lipa, a benzin za 35 lipa. Za autoplin za sada nema informacija kolika će njegova cijena biti od ponoći.

Inače, cijene naftnih derivata u Hrvatskoj se ne formiraju po cijeni sirove nafte na svjetskom tržištu nego po cijenama gotovih naftnih proizvoda na berzi, pišu 24sata.

Postoji tačno određena formula za izračun cijene u kojoj se uračunava prosječna cijena s berze od zadnje sedmice pa srednji nivo HNB-a po kojim se vidi odnos dolara i kune pa na to idu naknade, trošarine i PDV.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Njemački kancelar pozivao na prekid vatre u Ukrajini, a ruski predsjednik u detalje opisivao logiku “specijalne vojne operacije”

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da je Scholz zatražio od Putina da pristane na prekid vatre što je prije...

Možda vas zanima i ovo