Utorak, 11 svibnja, 2021

“Od toga nema ništa”: Dodikova Dušanka Majkićeva ne podržava da jedan od aktera izmjena Izbornog zakona bude CIK

Nemojte propustiti

Majkić je istakla da je nevjerovatno da CIK prema kojoj ne postoji povjerenje svih, bude učesnik, a kamo li da bude i predlagač nekog zakona koji će poslije ići na tu komisiju.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD), kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, smatra da CIK BiH ne treba da učestvuje u pregovorima, te ističe da mora biti postignut konsenzus oko ovog pitanja.

Osvrćući se na izjavu šefa Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Saše Magazinovića, koji je predloživo četiri principa za vođenje pregovora o promjeni Izbornog zakona BiH, Majkićeva je za Srpskainfo rekla da uz takve prijedloge koje je naveo, vjerovatno nikada neće doći do dogovora.

– U prvi momenat je ideja bila da političke partije koje mogu da iznesu izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH budu akteri tih izmjena. Onda je došlo pitanje treba li da se uključuje opozicija ili ne, iako nema konsenzusa oko toga. Zatim se pojavila i priča da treba i CIK da bude jedan od aktera, a znamo kakvi su stavovi oko Centralne izborne komisije i znamo šta će fosirati CIK – rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da je nevjerovatno da CIK prema kojoj ne postoji povjerenje svih, bude učesnik, a kamo li da bude i predlagač nekog zakona koji će poslije ići na tu komisiju.

Magazinović predlaže da u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona učestvuju sve parlamentarne političke stranke na nivou BiH, da pregovori budu javni u smislu da mediji, javnost i NVO imaju puni uvid, te da svi pregovori o Izbornom zakonu BiH budu u zgradi Paramentarne skupštine BiH u Sarajevu.

– To bi bila jedna „papazjanija“ sa više od 20 ljudi. Imali smo svojevremeno velike ekipe koje nikada ništa nisu uspješno završile. Tako da će ideja o izmjeni Izbornog zakona ako ostane na ovome, sa uključivanjem svih navedenih aktera, biti garant da neće biti ništa od toga. Možda je u tom smislu Magazinović i pisao, jer svi njegovi prijedlozi uvijek su suptorni Ustavu BiH i onome što bismo trebali da uradimo, a duboko su podređeni bošnjačkoj politici i mislim da od toga što on predlaže nema ništa – kazala je Majkićeva.

Stava je da je izmjena Izbornog zakona BiH isključivo stvar dogovora.

– Mora postojati dogovor oko toga ko će biti članovi radnog tijela koje će raditi na izmjenama zakona. Uvijek su to bili predstavnici Savjeta ministara, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i CIK, ali kada je postojalo povjerenje u CIK. Sada kada nju čine politički predstavnici pojedinih partija, ona nema nikakav kredibilitet što se tiče nas i vidim da slično misle i Hrvati. Drugačije misle samo oni koji smatraju da će im CIK ići na ruku- jasna je Majkićeva.

Posebno je istakla da bez obzira ko bude učestvovao u Izmjenama izbornog zakona, mora postojati konsenzus.

– U protivnom biće to samo izgubljeno vrijeme i nećemo napraviti ništa od izmjena Izbornog zakona- zaključila je Majkićeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović tvrdi: Javnost će danas biti šokirana kada pokažem dokumente o saradnji Rusije i RS-a, Dodik će proći kao bos po trnju

Samostalni zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović poručio je da od mirnog razdruživanja nema ništa, te da se premijer i...

Možda vas zanima i ovo