Subota, 4 veljače, 2023

Od večeras se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka

Nemojte propustiti

Apeluje se također na korisnike čvrstih energenata za grijanje-uglja, drva i peleta da vode o računa propisnom odlaganju pepela u kontejnere za komunalni otpad kako ne bi doprinijeli dodatnom zagađenju zraka, zbog zapaljenja otpada.

Na mjernim stanicama Ilijaš, Otoka, Vogošća, Vijećnica, Ilidža i Hadžići nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u protekla 24 sata, ali, s obzirom na najavljene vremenske prilike i temperaturne inverzije, već od večeras se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo. S obzirom da web stranica Federalnog hidrometeorološkog zavoda nije u funkciji, podaci o kvaliteti zraka putem te stranice trenutno nisu dostupni, ali se vrijednosti polutanata kontinuirano mjere i prate putem kantonalnih mjernih stanica, te će javnost o rezultatima mjerenja biti kontinuirano izvještavana, kao i o svim eventualnim mjerama i preporukama.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša upozoravaju da, uz dominantne izvore zagađenja, pogoršanju kvaliteta zraka značajno doprinosi i spaljivanje otpada.

Studija o izvorima zagađenja u Sarajevu, izrađena u okviru IMPAQ projekta, koji se odnosi na poboljšanje upravljanja kvalitetom zraka u BiH, a koji je finansirala Ambasada Švedske, analizirala je porijeklo zagađujućih čestica i utvrdila da značajan dio tih čestica potiče upravo od sagorijevanja otpada. Podsjećaju da je spaljivanje otpada kažnjivo.

Apeluju također na korisnike čvrstih energenata za grijanje-uglja, drva i peleta da vode o računa propisnom odlaganju pepela u kontejnere za komunalni otpad kako ne bi doprinijeli dodatnom zagađenju zraka, zbog zapaljenja otpada. Podsjećaju da je odlaganje vrelog pepela u kontejnere također zabranjeno i kažnjivo.

Pepeo iz domaćinstava se može odložiti u kontejnere tek kada se potpuno ohladi i propisno upakuje.

„Vrući pepeo i nakon 24 sata može izazvati požar i zato se nikada ne smije odlagati u kartonske kutije, plastične kante ili one za smeće sa drugim zapaljivim otpadom. Da bi se izbjegle neželjene situacije pepeo je potrebno odlagati u metalne kante/posude koje imaju poklopac, a najbolje bi bilo taj pepeo dodatno ohladiti vodom, tako da je on potpuno ugašen i nema nikakve dalje opasnosti. Ohlađeni pepeo je potrebno prebaciti u pvc kese koje obavezno moraju biti zatvorene kako se ne bi širila prašina od pepela“, skreću pažnju iz KJKP „Rad“.

Uposlenici ovog preduzeća su u zimskom periodu prethodnih godina mnogo puta na terenu zatekli kontejnere koji gore, upravo zbog nepropisnog odlaganja pepela, a što se najčešće dešavalo na području općina Stari Grad, Centar i Ilidža, te rjeđe na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo