Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Od zdravlja srca do vitke linije: Pet razloga zbog kojih trebate jesti više čokolade

Nemojte propustiti

Već odavno je poznato da čokolada pozitivno utiče na raspoloženje, umanjuje stres te da pomaže kod PMS-a. Ali, šta je sa njenim manje poznatim svojstvima? Nedavne studije su pokazale da konzumiranje čokolade može da pruži čitavo mnoštvo zdravstvenih koristi, od zdravlja srca do vitke linije.

Treba imati na umu da nisu ni sve čokolade iste te se uglavnom preporučuju one koje sadrže 70% kakaoa i više (preporučujemo tamnu čokoladu Najlepše želje, koja sadrži 75% kakaoa). Donosimo par iznenađujućih razloga zbog kojih trebate jesti više čokolade (nama nije trebalo dva puta reći!) i načine na koje ćete iskoristiti njene zdravstvene pogodnosti.

Čokolada poboljšava vid
Britanska studija iz 2010. godine pokazala je da konzumiranje tamne čokolade poboljšava vid. Istraživači su ustanovili da ona, u odnosu na bijelu čokoladu, poboljšava i prostornu memoriju. Trideset grama dnevno je sasvim dovoljno da postignete odlične rezultate.

Čokolada pomaže kod “upornog” kašlja
Istraživanja pokazuju da topli kakao najbolje utiče na uporni kašalj. Teobromin, derivat čokolade, bolje djeluje na kašalj od kodeina, najvjerovatnije zbog svog dejstva na pneumogastrični živac (živac lutalac) koji “povezuje” mozak sa želucem, srcem i drugim važnim organima. Na osnovu ovih istraživanja, nekolicina britanskih farmaceutskih firmi pokušava da pronađe sirup protiv kašlja koji neće biti baziran na kodeinu (koji može imati i neugodne nuspojave) već na čokoladi.

Ilustracija
Ilustracija

Čokolada štiti kožu
Flavonoli koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu zaštititi kožu od štetnog dejstva UV zračenja. Kao što smo rekli, nisu sve čokolade iste – birajte one u kojima šećer nije na prvom mjestu, odnosno kojima šećer nije glavni sastojak. Upravo šećer uništava zdravstvene prednosti moćnih antioksidanasa koji se nalaze u čokoladi. Preporučuje se da birate čokolade sa maksimalnim sadržajem kakaoa, piše minimagazin.

Čokolada zaustavlja proljev
Još odavno je poznato da čokolada može pomoći da se zaustavi proljev, a sada za to postoje i naučni dokazi. Njemačka studija iz 2005. godine pokazuje da flavonoidi koji se nalaze u čokoladi mogu spriječiti rad proteina CFTR, koji je odgovoran za pojavljivanje dodatne tekućine u crijevima što se na kraju manifestuje proljevom.

Čokolada je dobra za srce
Britanska studija koja je provedena prošle godine pokazuje da čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i to za trećinu. Osim toga, druge studije pokazuju da ona može sniziti visok krvni pritisak, poboljšati zdravlje krvnih sudova i regulisati nivo šećera u krvi. Naravno, ne treba pretjerivati.

(Cure.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo