Subota, 27 studenoga, 2021

Odakle naziv i adresa crkve iz Dublina na paketima: Bosna i Hercegovina kupila respiratore koje je Irska vratila?

Nemojte propustiti

Nakon što su irski stručnjaci pregledali dokumentaciju i prospkete spornih respiratora, vlasti su odlučile vratiti i poništiti nabavku. Roba je vraćana u Kinu. Nakon toga, stigli su u BiH.

Osim što je u nabavci 100 respiratora preko kompanije “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, prekršena procedura te je upitna transparetnost procesa, još nije do kraja razjašnjeno šta je Vlada FBiH i Civilna zaštita uopće platila 10,5 miliona KM.

Naime, cijena respiratora se čini preuveličanom s obzirom da se radi o manje kvalitetnim, mobilnim respiratorima koji se rijetko koriste. Cijeli slučaj sada istražuje Tužilaštvo KS, a svaki dan se pojavljuje nekoliko novih informacija. Televizija N1 je tako nedavno objavila da se na paketima u kojima su upakovani nabavljeni respiratori nalazi naziv crvke iz Irske.

Radi se o crkvi The Black Church s adresom St. Mary’s Place u glavnom gradu Irske – Dublinu. Kako Raport saznaje iz pouzdanih i dobro obavijštenih izvora, respiratori koji su stigli iz Kine prvobitno su trebali završiti u Irskoj.

Ime i adresa crkve u Dublinu, Foto: N1

Radi se o donaciji koju je platila upravo crkva The Black Church za potrebe bolnica u Dublinu. Međutim, kada su irski stručnjaci pregledali dokumentaciju i prospkete spornih respiratora, vlasti su odlučile vratiti i poništiti nabavku. Roba je vraćana u Kinu. Nakon toga, stigli su u BiH, piše Oslobođenje.

Stručnjaci su i ranije upozoravali na to da ovi respiratori koji su nabavljeni nisu adekvatni. Jedan od njih bio je Almir Badnjević, direktor Verlaba. On je rekao da su ti respiratori koriste u kolima hitne pomoći a ne u odjeljenjima intenzivne njege. Također je istakao da su zabranjeni u SAD, jer nemaju odobrenje FDA (Agencija za kontrolu hrane i lijekova).

Da se ovakvi resporatori rijetko koriste kazao je i Igor Kurjak, direktor firme Sono Medical. On je istakao da nikada nije radio s ovakvim respiratorima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo