Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Odbijen prijedlog Koalicije za Mostar (SDA): Bh. blok ne pristaje na širu koaliciju s HDZ-om; Traže da Irma Baralija bude gradonačelnica

Nemojte propustiti

Kandidatkinja Bh. bloka za gradonačelnicu Mostara je Irma Baralija, a iz “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin te iz HDZ-a BiH Mario Kordić.

“Koalicija za Mostar”, koju predvodi SDA, danas je Bh. bloku u Mostaru ponudila širu koaliciju s HDZ-om u budućem gradskom vijeću, što je Bh. blok odbio, kao i podršku njihovom kandidatu za izbor gradonačelnika u prvom krugu.

Nakon sastanka, koji je održan u Centru za kulturu grada Mostara u organizaciji “Koalicije za Mostar 2020”, kandidatkinja Bh. bloka za gradonačelnicu Mostara Irma Baralija kaže kako su i jedni i drugi spremni da podrže sve pozitivne prijedloge kada se oformi vijeće, ali da idu svako sa svojom kandidaturom za gradonačelnika.

“U prvom krugu ćemo vidjeti šta će se dešavati, ali nismo se dogovorili o tome ko će kome dati podršku”, kazala je Baralija.

Napominje da u petak neće biti prisutno svih 35 vijećnika, jer je njihova kandidatkinja Boška Ćavar pozitivna na koronavirus.

Kandidat za gradonačelnika iz “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin naglasio je ono o čemu nemaju zajednički stav – da se formira šira koalicija u budućem gradskom vijeću u kojoj bi bili “Koalicija za Mostar”, Bh. blok i HDZ.

“Naši argumenti su da bi to bila veća većina od dvotrećinske, gdje bi prohodnost odluka bila dobra. Mislim da bismo time zadovoljili sve što Mostar treba za brzo donošenje i implementaciju svih odluka Gradskog vijeća”, kazao je Guzin.

Ističe da je stav “Koalicije za Mostar” da bi Irmu Baraliju, ako bi ona u prvom krugu dobila više glasova, podržala u drugom i trećem krugu, ali na njihovo pitanje da li bi to u obrnutom slučaju uradio Bh. blok, nisu dobili potvrdan odgovor.

Na pitanje novinara zašto je sporna podrška “Koalicije za Mostar” Irmi Baraliji u prvom krugu ako je najvažnije da gradonačelnik ne bude kandidat HDZ-a, Guzin ističe kako je u svim demokratskim društvima jasno da onaj ko ima najviše glasova, ima i prednost prilikom kandidovanja i da računa na tu poziciju. Podsjetio je kako “Koalicija za Mostar” ima više glasova nego Bh. blok.

No, Baralija objašnjava kako do petka neće biti poznato hoće li biti još kandidata za gradonačelnika Mostara te napominje da nije isključeno ni da će u petak HRS ponuditi svog kandidata.

“Statut i prava vijećnika i vijećnica su vrlo jasni. Bilo ko može predložiti bilo koga i može biti kandidat. To ćemo vidjeti u petak i ne bih raspravljala o tome koliko ruku danas ima ili nema”, kazala je Baralija.

Ističe da se većina još nije izjasnila o podršci kandidatima za gradonačelnika i da se o tome pregovori još obavljaju kako formalno, tako i neformalno.

Na upit novinara jesu li obavili neki razgovor s HDZ-om, Baralija kaže da nisu, ali da jesu s nekim drugim strankama i da ne vidi u čemu je problem kada je riječ o tome.

“Ne vidim šta je problem tu i ne vidim da se na taj način obesmišljava bilo čija kandidatura”, zaključila je Baralija.

Kandidatkinja Bh. bloka za gradonačelnicu Mostara je Irma Baralija, a iz “Koalicije za Mostar” Zlatko Guzin te iz HDZ-a BiH Mario Kordić.

Prva konstituirajuća sjednica održat će se u petak, 5. februara, u 13 sati. Tada će prvi put 35 vijećnika zasjedati u Gradskoj vijećnici Mostara.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo