Petak, 24 rujna, 2021

Odbijen prijedlog o izmjeni i dopuni zakona: Novorođenčad u BiH i dalje bez matičnog broja i ostalih prava

Nemojte propustiti

Poslanici su odobrili novi rok Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH. Izvještaj treba biti dostavljen do slijedeće sjednice doma koja bi trebala biti održana 18. aprila

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, očekivano, nije dobio potreban broj glasova poslanika iz RS-a te je ovaj prijedlog odbijen. Za Prijedlog su glasala 24 poslanika, a protiv je bilo 12 poslanika iz RS-a.

Poslanici iz RS-a su u raspravi najavili da neće podržati ovakav prijedlog, a problem je, kako su pojasnili, u definiranju registracionih područja. Inače, rasprava o ovoj tački dnevnog reda obilovala je teškim tonovima, a svodila se na različita tumačenja odluke Ustavnog suda BiH, pa i samog Ustava BiH.

Poslanici su odobrili novi rok Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH. Izvještaj treba biti dostavljen do slijedeće sjednice doma koja bi trebala biti održana 18. aprila.

Usvojen je Zakon o upravnom postupku, a novi zakon je usklađen s evropskim standardima te bi trebao doprinijeti efikasnijim rješavanjima upravnih postupaka. Također, Predstavnički dom je odbio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH. Protiv je glasalo 12 poslanika iz RS-a.

Nadalje, poslanici su prihvatili Izvještaj o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH za 2011. Ocijenjeno je da Izvještaj pokazuje napredak BiH u ovoj oblasti, ali da ima prostora za unapređenje. Usvojen je i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2012. kao i Plan rada ovog odbora za 2013.

Poslanici su podržali i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH kao i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2012. Usvojen je amandman poslanika Darka Babalja na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Amandman se odnosi na navođenje lokacije Zavoda u Zakonu. Nakon usvajanja amandmana, poslanici su usvojili pomenuti Zakon.

Također, poslanici su uvojili zaključak poslanika Darka Babalja kojim se traži odgoda rasprave o tački dnevnog reda koja je naknadno uvrštena u današnji dnevni red. Podsjećamo, na inicijativu Mladena Bosića u dnevni red je uvrštena tačka o formiranju ad hoc komisije za izbor članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Vijeće ministara BiH nije dostavilo Predstavničkom domu PSBiH dokumente neophodne za provođenje ove rasprave te je ona otkazana.

Po završetku izjašnjavanja o svim tačkama današnjeg dnevnog reda, predsjedavajući Doma Božo Ljubić najavio je mogućnost sazivanja sjednice Predstavničkog doma 26. marta, odmah nakon održavanja nastavka Zajedničke sjednice oba doma PSBiH. Na ovoj sjednici bi bio razmatran prijedlog Vijeća ministara o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo