Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Odbijena inicijativa za uklanjanje nepropisno postavljenih zastava na graničnim prijelazima u BiH

Nemojte propustiti

Zajednička komisija nije podržala ni poslaničku inicijativu Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o graničnoj kontroli BiH

U Sarajevu je danas održana 19. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na kojoj je odbijena inicijativa da se jasno propišu institucije nadležne za uklanjanje nepropisnih oznaka, zastava i tabli sa graničnih prijelaza.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije podržala poslaničku inicijativu Edite Đapo kojom bi se zadužila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) da preuzme dužnost čuvanja i zaštite objekta Partizansko groblјe u Mostaru.

Zajednička komisija nije podržala ni poslaničku inicijativu Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o graničnoj kontroli BiH, kojim bi se jasno propisalo koje su institucije nadležne za uklanjanje nepropisno postavlјenih tabli, zastava i drugih vrsta oznaka na graničnim prelazima u BiH .

S dnevnog reda skinuta je tačka koja se odnosi na razmatranje izmjena Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač također poslanica Mirjana Marinković Lepić, a kojim se predviđa da Predsjedništvo BiH umjesto konsenzusom, odluke o angažmanu vojne snage za pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće donosi većinom glasova svojih članova.

Predlagačica je ranije istakla da se konsenzualni način donošenja odluka u cilju angažovanja vojne snage pokazao neefikasnim, a često i opasnim po život i zdravlje ljudi, ali i zaštitu njihove i državne imovine, naglašavajući da namjera usvajanja ovog zakona nije preglasavanje u cilju klasičnih vojnih dejstava, već isključivo u pomoći Oružanih snaga BiH u spašavanju, kontroli i saniranju šteta uzrokovanih prirodnim i drugim nesrećama.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo