Nedjelja, 1 listopada, 2023

Odbijena inicijativa za uklanjanje nepropisno postavljenih zastava na graničnim prijelazima u BiH

Preporučeno

Zajednička komisija nije podržala ni poslaničku inicijativu Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o graničnoj kontroli BiH

U Sarajevu je danas održana 19. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na kojoj je odbijena inicijativa da se jasno propišu institucije nadležne za uklanjanje nepropisnih oznaka, zastava i tabli sa graničnih prijelaza.

Upravo se čita:  Zatvoren još jedan veliki industrijski pogon u BiH, bez posla ostalo 70 radnika

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije podržala poslaničku inicijativu Edite Đapo kojom bi se zadužila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) da preuzme dužnost čuvanja i zaštite objekta Partizansko groblјe u Mostaru.

Zajednička komisija nije podržala ni poslaničku inicijativu Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o graničnoj kontroli BiH, kojim bi se jasno propisalo koje su institucije nadležne za uklanjanje nepropisno postavlјenih tabli, zastava i drugih vrsta oznaka na graničnim prelazima u BiH .

Upravo se čita:  Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

S dnevnog reda skinuta je tačka koja se odnosi na razmatranje izmjena Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač također poslanica Mirjana Marinković Lepić, a kojim se predviđa da Predsjedništvo BiH umjesto konsenzusom, odluke o angažmanu vojne snage za pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće donosi većinom glasova svojih članova.

Upravo se čita:  Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

Predlagačica je ranije istakla da se konsenzualni način donošenja odluka u cilju angažovanja vojne snage pokazao neefikasnim, a često i opasnim po život i zdravlje ljudi, ali i zaštitu njihove i državne imovine, naglašavajući da namjera usvajanja ovog zakona nije preglasavanje u cilju klasičnih vojnih dejstava, već isključivo u pomoći Oružanih snaga BiH u spašavanju, kontroli i saniranju šteta uzrokovanih prirodnim i drugim nesrećama.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo