Petak, 25 lipnja, 2021

Odgođeno izjašnjavanje o zakonu o JMB za sedam dana

Nemojte propustiti

Savjet ministara BiH saopštio je da je odgodio do naredne sjednice, koja će biti održana za sedam dana, izjašnjavanje o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Savjet ministara BiH danas je jednoglasno utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata i izmirivanja obveza po osnovi indirektnih poreza.

Izmjenama Zakona stope zatezne kamate na neizmirene obaveze po osnovi indirektnih poreza smanjuju se na dnevnoj osnovi sa dosadašnjih 0,06 odsto na 0,04 odsto, a istovremeno se smanjuje iznos naknadnog tereta prinude sa deset odsto na pet odsto od dužnog iznosa, čime se žele rasteretiti privrednici i stimulisati njihov rad.

Izmjenama Zakona predloženo je da se javno, odnosno u sredstvima javnog informisanja, mogu objaviti podaci o poreskim dužnicima i njihovom dugu, jer se više neće smatrati posebno povjerljivim podatak o dospjelom, a neplaćenom dugu obveznika indirektnih poreza ako se dostavlja sredstvima javnog informisanja ili se objavljuje na internet stranici, izostavljajući identifikacioni broj za pravno lice i jedinstveni matični broj za fizičko lice.

Iz Savjeta ministara BiH navode da se na ovaj način želi povećati stepen odgovornosti obveznika indirektnih poreza i istovremeno uticati na jačanje poreske discipline.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dostaviće Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo