Petak, 27 siječnja, 2023

Odgodite odlazak na planinu, moguće su lavine

Nemojte propustiti

Predsjednik Kluba spasavalaca 2000 Pašaga Grbo upozorio je na latentnu opasnost od lavina s obzirom da snijeg nije padao pod jakim vjetrom, da se nije normalno taložio, te savjetuje planinarima i drugim ljubiteljima prirode da sačekaju sa odlaskom u planine, a vozačima oprez na putu.

– Snijeg je veoma pokretan i osjetljiv na opterećenje i dodir. Opasnost na planinama posebno su neuređena i neobilježena područja. Planinarima predlažemo da sačekaju tri do četiri dana, da se slegne snijeg, pa i onda opet postoji opasnost od odrona koji mnogi nazivaju lavinama. Isključivo se treba kretati uređenim stazama na skijalištima i sačekati najmanje 48 sati da se snijeg slegne i poveže – naglasio je Grbo u izjavi za Fenu.

Upozorenje za vozače

Grbo upozorava i vozače na oprez i pažnju tokom vožnje, a izdvaja saobraćajnice uz Lašvu “zato što se snijeg nije imao za što vezati, pa je ostao na lišću i samo se čeka određena težina da ga pokrene”, kao i kanjoj Bistrice.

– Vozači bi trebalo da budu jako pažljivi u vožnji, da se ne zaustavljaju u kanjonima, posebno radi lijepe fotografije, neka na to zaborave – kazao je.

Lavina je internacionalni naziv za odron snijeg, a nastaje na padinama nagiba više od deset stepeni (veoma blag nagib), ali i nagibima do šezdeset stepeni. Postoje lavine od rastresitog snijega, te rahlog snijega (pri niskim temperaturama zraka) koje guše a nastaju pretvaranjem pahuljica snijega u prašinu), zatim pločaste lavine i vlažne, odnosno mokre lavine koje dosežu veliku težinu.

Gdje su česte lavine

Lavine su česte na Bjelašnici, Treskavici, Prenju (jedna od najopasnijih i tu zimi idu samo rijetki i najbolji poznavaoci), Visočici, Magliću. Među rizičnim u zimskim uvjetima je i Jahorina gdje je zbog vremenskih neprilika za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine, kako se Grbo prisjetio, nekoliko puta odgađan spust, a snježna masa odnijela je konstrukcije postavljene za kamere namijenjene za snimanje dionica spusta.

U ovdašnjoj terminologiji ranije su se koristili različiti termini za lavinu i još se koriste u pojedinim ruralnim sredinama. Tako su se npr. koristili pojmovi usov i plaz, pa su ljudi govorili ‘pokupio ga usov i zatrpao snijegom’.

Klub spasavalaca 2000 Sarajevo formiran je 2000. godine. Raspolaže opremom za spasavanje u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima, a ima i terenska vozila, što doprinosi boljem i efektivnijem radu spasavaoca.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo