Petak, 25 lipnja, 2021

Odgovor Evropske unije: Šta nakon koronavirusa?

Nemojte propustiti

Čelnici zemalja članica zatražili su od ministara finansija europodručja da u roku od dvije sedmice pripreme zajednički ekonomski odgovor na krizu s pandemijom koronavirusa.

“Moramo početi pripremati mjere potrebne za povratak u normalno funkcioniranje naših društava i gospodarstava, povratak održivom rastu, uključujući između ostaloga zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju te izvući pouke iz ove krize. Za to će trebati koordinirana izlazna strategija, svebuhvatni plan za oporovak i dosad nezabilježene investicije”, kaže se u zajedničkoj izjavi koju su usuglasili čelnici 27 zemalja članica na video-konferenciji održanoj u četvrtak navečer.

“Pozivamo predsjednicu Komisije i predsjednika Evropskog vijeća da u konsultacijama s ostalim institucijama, posebno Evropskom centralnom bankom, počnu raditi na planu u tu svrhu, uključujući i akcijski plan”, kaže se u izjavi.

Nakon više od šest razgovora putem video-veze čelnici zemalja članica dogovorili su zajedničku izjavu o borbi protiv pandemije i suočavanju s njezinim ekonomskim posljedicama.

Čelnici zemalja članica zatražili su od ministara finansija europodručja da u roku od dvije sedmice pripreme zajednički ekonomski odgovor na krizu s pandemijom koronavirusa.

“Pozivamo euroskupinu (ministri finansija eurozone) da predstave prijedloge u roku od dvije sedmice. Ti prijedlozi trebaju uzeti u obzir dosad nezabilježenu narav šoka od Covida-19 koji je pogodio sve naše zemlje. Mi ćemo pojačati naš odgovor u svjetlu razvoja događaja kako bismo osigurali sveobuhvatni odgovor”, kaže se u izjavi.

Razlog za dvosedmičnu odgodu je protivljenje italijanskog premijera Giuseppea Contea, koji je tražio snažniji odgovor koji bi bio primjeren okolnostima.

Čelnici devet zemalja članica, među kojima su Italija i Francuska, zatražili su u pismu upućenom predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se finansirala potpora zdravstvenim sistemima u borbi protiv koronavirusa te pomoglo privredi.

Riječ je o tzv. korona-obveznicama, za koje bi svi zajednički jamčili i koje bi onda omogućile i jeftinije zaduživanje pojedinih članica za potrebe suočavanja s krizom.

Neke članice poput Italije, Španije i Francuske već duže vrijeme traže uvođenje euro-obveznica, kojima bi se smanjila cijena zaduživanja pojedinih članica europodručja, jer bi iza tih obveznica stajala cijela eurozona. Međutim, Njemačka i Nizozemska snažno se protive zajedničkim obveznicama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predrag Kojović podnio ostavku na čelu Naše stranke, svemu uzrok Baralijina “šala”

Predrag Kojović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Naše stranke Kojović je na mjesto predsjednika ove političke opcije izabran prvi...

Možda vas zanima i ovo