Petak, 1 ožujka, 2024

Odgovor na poskupljenje cigareta: Bh. pušači pronašli rješenje za porast akciza

Preporučeno

S povećanjem akciza na duhan i duhanske proizvode u BiH poraslo je i sivo tržište švercovanih cigareta i rezanih duhana, što naravno dovodi do odlijevanja novca iz budžeta, upozoravaju proizvođači duhanskih proizvoda

cigarete2Visoke maloprodajne cijene cigareta prinudile su mnoge pušače da traže jeftinije alternative, te su ih pronašli u švercovanom rezanom duhanu i cigaretama vrlo sumnjivog kvaliteta i nepoznatog porijekla, poput onih koje se prodaju putem internet oglasa, navodi Oslobođenje.

Upravo se čita:  Nedim Sladić upozorava: Šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014. godine

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kaže da inspektori Uprave svake godine zaplijene određene količine švercovanih cigareta, ali se ne može reći da je došlo do nekog drastičnog povećanja zaplijenjenih količina. On je dodao da inspektori UIOBiH kontrolišu granične prelaze, ali za pijace i druge objekte gdje se mogu nabaviti cigarete i duhan na koje nisu plaćeni porezi i carina su nadležne entitetske i kantonalne inspekcije.

Upravo se čita:  Stiže nam saharski pjesak, nebo iznad BiH biće zamućeno, temperature gotovo rekordne

On je naglasio da se na rezani duhan koji se može kupiti na trafikama mora platiti akciza od 42 posto maloprodajne cijene plus 17 posto poreza na dodanu vrijednost.

Prema Kovačevićevim riječima, zbog povećanja akciza, koje je dio usklađivanja sa EU započetog 2009. godine i koje će se provoditi do 2014, primjetno je da potrošači sve više prelaze na rezani duhan. Jedan od pokazatelja takvog trenda je smanjenje broja izdatih akciznih markica za cigarete. Naravno, jedan od razloga je i to što ljudi manje puše, a drugi je prelazak na rezani duhan, piše Oslobođenje.

Upravo se čita:  Besana noć u još jednom bh. gradu zbog snažnog vjetra: Grana pala na ženu, intervenirali i vatrogasci

Podaci UIOBiH pokazuju da je u 2012. odštampano 413 miliona akciznih markica, dok je u 2011. taj broj iznosio 473 miliona, 2010. 512 miliona, a u 2009. izdato je 534 miliona markica.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas