Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Odlične vijesti: BiH počela izvoziti pileće meso na tržišta EU-a

Nemojte propustiti

Godinama najavljivano i na kraju je ostvareno. Prvi kamioni pilećeg mesa otišli su iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije.

Riječ je o simobličnih 10 tona koje su isporučene u Njemačku, koja je jedno od najzahtjevnijih europskih tržišta.

Prema optimističnim najavama bh. vlasti, ovo bi mogao da bude podsticaj razvoju peradarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH pripremila Akcioni plan za rješavanje preporuka misije Direktorata za zdravlje i hranu, analize i revizije Evropske komisije, koja je provedena u periodu od 28.maja do 1. juna 2018, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zvanično je obavješteno da je prihvaćen akcioni plan izvoza mesa peradi na tržište Evropske unije, saopćeno je iz MVTEO BiH.

Po odobravanju Akcionog plana, Evropska komisija će završiti procedure izmjene Uredbe komisije EZ br. 798/2008, kako bi Bosna i Hercegovina bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU ali i Odluke 2007/777, kako bi naša zemlja bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU.

– Najvažniji dio posla je uspješno završen. Očekujem da će se i ove preostale, administrativne procedure što prije finalizirati, i da će ova izuzetno potentna grana poljoprivrede, koja veže 20.000 radnih mjesta, vrlo brzo doživjeti svoju ekspanziju, kazao je ranije ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik pred put u Ljubljanu kuhao ručak za porodicu

- Pred put u Ljubljanu nedjeljni ručak sprema za porodicu - napisala je Gorica. Gorica Dodik, kćerka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne...

Možda vas zanima i ovo