Utorak, 31 siječnja, 2023

EU će građanima BiH dati do 600 KM pomoći: Ko i kada će dobiti taj novac?

Nemojte propustiti

Plan Europske komisije i Izaslanstva EU u Sarajevu je da sve bude završeno do 20. januara sljedeće godine

Bosna i Hercegovina jedina je država na području zapadnog Balkana kojoj će Europska unija u proračun doznačiti 50 miliona eura za neposrednu pomoć građanima.

Oslobođenje prenosi kako će najugroženije obitelji dobiti do 600 maraka izravne financijske pomoći iz Europske unije kako bi se izborili s rastućim troškovima energetike.

Da bi građani dobili ovaj novac Bruxelles zahtijeva usvajanje Akcijskog plana za energetiku koji je Europska komisija pripremila za cijelu regiju zapadnog Balkana. Također, uvjet je i da se imenuje Nacionalni koordinator za Fond predpristupne pomoći (IPA). Kada se to uradi, potpisat će se Financijski sporazum i time će se otvoriti vrata za doznačavanje novca.

Plan Europske komisije i Izaslanstva EU u Sarajevu je da sve bude završeno do 20. januara sljedeće godine. Novac će biti transferiran Proračunu Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bit će zaduženo za njegovu distribuciju.

Ovo ministarstvo će, nakon što ministarstva financija entiteta odrede tko će dobiti koliko novca u kućanstvima BiH, odobriti isplate. One će se vršiti preko vaučera. 50 milijuna eura tako će biti, plan je Bruxellesa, distribuirano građanima BiH tijekom zime.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo