Nedjelja, 2 travnja, 2023

Odlične vijesti: Od maja novi rast penzija

Nemojte propustiti

Ako u aprilu postotak po osnovi trenutne projekcije ostane 15,6 posto, najniža penzija će iznositi 515,20 KM.

Penzioneri u Federaciji BiH dobili su uvećane januarske penzije za 11,1 posto. To uvećanje je uslijedilo nakon što je Federalna vlada dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o akontativnom usklađivanju penzija/mirovina za taj postatak počevši od januara ove godine.

Praktično, penzionerima se, uslijed teške ekonomske situacije, izašlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovu redovnog usklađivanja, koje se, prema Zakonu o MIO, vrši svakog 15. aprila u godini, piše Avaz.

Budući da su projekcije takve da bi postotak po osnovu redovnog usklađivanja uaprilu trebao biti 15,6 posto, a za što je predviđeno 450 milijuna KM, penzioneri će, definitivno, u maju dobiti iznose veće od trenutnih 11,1 posto.

Paralelno s tim, uz aprilsku mirovinu bit će im retroaktivno isplaćena i razlika za prva tri mjeseca za najmanje četiri posto. To je potvrdio i Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO, podsjetivši na to da je zakonska obveza redovno usklađivanje mirovina sredinom aprila.

Činjenica je da se projekcije odnose na 15,6 posto, međutim, u kojem postotku će točno umirovljenici dobiti uvećana primanja nakon redovnog usklađivanja, bit će poznato nakon što Zavod za statistiku dostavi podatke rasta cijena i bruto društvenog proizvoda za proteklu godinu. Svakako to će biti više od trenutnih 11,1 posto, kako je to izračunato prema akontativnom modelu, rekao je Kvesić za Avaz.

Praktično, ako u aprilu postotak po osnovi trenutne projekcije ostane 15,6 posto, najniža penzija će iznositi 515,20 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo