Subota, 27 veljače, 2021

Odlične vijesti sa Univerziteta Georgia: Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje korone kod zaraženih

Autor:N1

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Budući da se lijek može uzimati na usta, liječenje se može započeti u ranoj fazi, zbog potencijalno trostruke koristi: inhibirati napredovanje pacijenta do teške bolesti, skratiti zaraznu fazu kako bi se olakšala emocionalna i socioekonomska naknada duljeg izoliranja pacijenta i brzo smirivanje izbijanja lokalnih epidemija.

Liječenje infekcije izazvane virusom korona novim antiviralnim lijekom Molnupiravirom u potpunosti suzbija prijenos virusa u roku od 24 sata, objavili su istražitelji Instituta za biomedicinsku nauku na američkom Univerzitetu Georgia, objavljeno je na službenoj web stranici ove ustanove.

Grupa stručnjaka predvođena dr. Richardom Plemperom, uglednim univerzitetskim profesorom, je originalno otkrila kako ovaj lijek ima dejstvo protiv virusa gripe, a kasnije isti lijek primijenila na novom virusu korona.

“Ovo je prva proba oralnog lijeka koji brzo blokira prijenos SARS-KOV2 virusa”, rekao je Plemper. “MK-4482 / EIDD-2801 mogao bi promijeniti situaciju.”

Prekid širokorasprostranjenog prijenosa virusa u zajednici dok se iščekuje masovna vakcinacija od ogromne je važnosti u borbi protiv bolesti izazvane virusom korona i za ublažavanje katastrofalnih posljedica pandemije.

Budući da se lijek može uzimati na usta, liječenje se može započeti u ranoj fazi, zbog potencijalno trostruke koristi: inhibirati napredovanje pacijenta do teške bolesti, skratiti zaraznu fazu kako bi se olakšala emocionalna i socioekonomska naknada duljeg izoliranja pacijenta i brzo smirivanje izbijanja lokalnih epidemija.

“Rano smo primijetili da MK-4482 / EIDD-2801 ima djelovanje širokog spektra protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja unoseći im lijek na usta smanjuje količinu rasprostranjenih virusnih čestica, dramatično smanjujući prijenos” rekao je Plemper. “Ova svojstva učinila su MK-4482 / EIDD / 2801 snažnim kandidatom za farmakološku kontrolu ove bolesti.”

U studiji objavljenoj u Nature Microbiology, Plemperov tim prenamijenio je MK-4482 / EIDD-2801 protiv virusa korona upotrijebivši vjevericu kao model za ispitivanje učinka lijeka na zaustavljanje širenja virusa.

“Vjerujemo da su vjeverice relevantan model prijenosa jer lako šire koronu, ali uglavnom ne razvijaju ozbiljnu bolest, koja jako podsjeća na širenje bolesti u mladih odraslih osoba”, rekao je dr. Robert Cox, ko-autor studije.

Istraživači su zarazili vjevericu s virusom korona i započeli liječenje s MK-4482 / EIDD-2801 a životinja je počela ispuštati virus iz nosa.

“Kada smo u istom kavezu zajedno smjestili zaražene, a zatim liječili izvorne životinje s neobrađenim kontaktnim vjevericama, niti jedan od kontakata nije se zarazio”, rekao je Josef Wolf, doktorand u laboratoriju Plemper i učesnik studije.

Ako se ovi podaci zasnovani na vjevericama prenesu na ljude, bolesnici s oboljeli od korone liječeni lijekom mogu postati neinfektivni u roku od 24 sata nakon početka liječenja.

MK-4482 / EIDD-2801 nalazi se u naprednim kliničkim ispitivanjima faze II / III protiv infekcije virusa korona!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haris Silajdžić otkrio osniva li novu stranku

Kako su objavili neki mediji u BiH, nova stranka ne bi imala nikakve veze sa strankom koju je Silajdžić...

Možda vas zanima i ovo