"Odlično sam razumio poruke Komšića da ću završiti ili u Hagu ili pod zemljom" | | Bh-index

“Odlično sam razumio poruke Komšića da ću završiti ili u Hagu ili pod zemljom”

Politika    Datum: 28.08.2019.    
Autor: Srna

Foto: ScreenshotDodik je ponovio da RS nema potrebu ni za kakvim avanturizmom i da će, sve što se bude radilo, raditi da se ojača izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma dobro razumio posljednju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i da tako rade oni koji su ranije nešto oteli, pa sad to opljačkano brane.

Povodom Komšićeve izjave da će svako ko pokuša da otme nadležnosti od BiH završiti u Hagu ili pod zemljom, Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pokaže gdje u Ustavu i u Dejtonskom sporazumu piše o tim nadležnostima za vojsku, pravosuđe.

Dodik je novinarima na Palama rekao da Komšić, zajedno sa OHR, koji se stavio na njihovu stranu, tvrdi da on – Dodik nešto prijeti.

„A to što Komšić kaže da svi oni koji nešto pokušaju, kao što sam ja nešto najavio, završe u zatvoru ili pod zemljom, to nije nikakva prijetnja. Naravno, ja sam to veoma dobro razumio“, poručio je Dodik.

On je ponovio da RS nema potrebu ni za kakvim avanturizmom i da će, sve što se bude radilo, raditi da se ojača izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

„Naši potezi neće biti mimo Ustava i tražićemo da se afirmiše ustavna struktura u BiH onako kako to tamo piše, a ne kako je to neko nasiljem nametao, a sada histeričnim izjavama Komšić pokušava da očuva ono što je oteto“, naglasio je Dodik i dodao da to ima svoju proceduru.

Upravo se čita:  Frustrirana Željka Cvijanović za sve krivi Bošnjake i strance, a Srbi su ti koji žele da zaštite Republiku Srpsku i Hrvate u BiH

Prema njegovim riječima, u Narodnoj skupštini će biti predloženo na koji način treba da se to riješi.

„Razgovaraćemo sa faktorima u BiH i u prvoj fazi predložićemo im neke mjere za koje mislimo da treba da se dogovorimo”, istakao je Dodik i ponovio da su strane za dogovor u BiH dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a nikakav zajednički nivo, nikakvo Predsjedništvo, Parlamentarna skupština ili Savjet ministara“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, to što je neko vještački to pokušao da nametne, dio je zablude.

Dodik je upitao po kojoj logici pravnoj ili ustavnoj ili demokratskoj, ako je neko nasiljem natjerao različite strukture vlasti da u nekom ranijem periodu daju saglasnost Republike Srpske da se pristupi sporazumu o oružanim snagama BiH, ne može sada izaći iz tog sporazuma.

„Mi ćemo kao skupština predložiti razgovore Parlamentu Federacije BiH i predložićemo ostalim konstitutivnim narodima da se razgovara. Mi ćemo predlagati povlačanje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba niko da sumnja“, poručio je Dodik.

On je naglasio da se neće praviti nikakva avantura i da će se ići polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.