Petak, 25 lipnja, 2021

Odlučeno: DF za početak razgovora sa SDA i ostalim parlamentarnim strankama

Nemojte propustiti

Iako je ranije iz DF-a poručeno da ne žele koalirati sa nacionalnim strankama pojedinačno, već isključivo kao Bh. blok, danas je donesena drugačija odluka na Predsjedništvu DF-a.

Predsjedništvo ove stranke je usvojilo osam zaključaka koje je predložila radna grupa DF-a, a koju su činili Zlatko Miletić, Ekrem Prošić, Dženan Đonlagić, Milan Dunović, Alma Kratina i Mahir Mešalić.

Na ovaj način DF je praktično trasirao put za početak pregovora sa SDA i HDZ-om, a koji će zasigurno činiti vlast na nivou entiteta Federacija BiH.

Zaključci Radne grupe Demokratske fronte:

1. U svjetlu najavljenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH zalažemo se za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i Šiaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BIH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

2. U kontekstu euroatlanskih integracija, zalažemo se za punu provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BIH sa ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) te konačnog članstva BiH u NATO-u. Također, insitiramo na ubrzanim aktivnostima na sprovedbi mape puta za dobivanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BiH u EU.

3. Insistiramo na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.

4. Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba, te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport.

5. Insistiramo na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti: zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

6. Insitiramo na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv kriminala, terorizma i opšte korupcije u bh. društvu. U cilju ispunjavanja gore navedenih ciljeva neopohodno je restruktuiranje, redefiniranje i depolitizacija sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH

7. Pažnju posvetiti rješavanju prava i statusa demobilisanih boraca i njihovih porodica, civilnih žrtava rada nad kojima se godinama vrši svejsna diskriminacija i uskraćivanje osnovnih statusnih prava.

8. Hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje uključujući eneregetske infrastrukture u BiH”, stoji u saopštenju DF-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo