Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Odluka CIK-a: Uvažen dio žalbi građana, na spisku za glasanje izvan BiH još stotinjak birača

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Zasad je broj birača veći za stotinjak osoba, a tačan broj će biti objavljen do 25. avgusta, do kada bi trebale biti riješene sve žalbe.

Povećan je broj birača upisan za glasanje izvan Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2. oktobra nakon što je uvažen dio žalbi izjavljen na odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

Zasad je broj birača veći za stotinjak osoba, a tačan broj će biti objavljen do 25. avgusta, do kada bi trebale biti riješene sve žalbe.

Naime, 403 žalbe su upućene nakon što je CIKBiH utvrdila broj birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine i istovremeno odbila oko 10.700 ljudi da budu upisani u birački spisak.

Te žalbe se još procesuiraju, ali neke su već uvažene. Stoga je CIK na današnjoj sjednici izmijenio svoje četiri prethodne odluke.

Tako je na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine bilo 69.872 birača, a nakon uvažavanja žalbi taj broj se popeo na 69.979.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo