Subota, 27 veljače, 2021

Odluka Gordane Tadić: Dodikove prijetnje biračima nisu krivično djelo, njegove riječi jesu neprimjerene, ali ne izazivaju strah

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Transparency International u BiH žalio se na argumentaciju postupajućeg tužioca, a glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić trebalo je skoro dvije godine da donese odluku o pritužbi. U konačnici, prijava je 13. januara ove godine odbačena uz obrazloženje da prijetnja nije izazvala strah kod zaposlenih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je konačnu odluku o krivičnoj prijavi koju je Transparency International u BiH (TI BiH) uputio protiv lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog prijetnji penzionerima i radnicima RiTE Gacko tokom izborne kampanje 2018. godine i zaključilo da u svemu nema elemenata krivičnog djela.

Transparency International u BiH prijavio je ovaj slučaj još u izbornoj kampanji 2018. godine, jer postoji osnov sumnje da je prijetnjama počinjeno krivično djelo koje se odnosi na povredu slobode opredjeljenja birača. Postupajući tužilac je odbio pokrenuti istragu uz obrazloženje da prijetnja nije konkretna, da predizborni govor nisu slušali samo radnici RiTE Gacko nego lica koja se ne mogu identifikovati, da “nije jasno kako može doći do izbacivanja sa posla” i sl.

Transparency International u BiH žalio se na ovakvu argumentaciju postupajućeg tužioca, a glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić trebalo je skoro dvije godine da donese odluku o pritužbi. U konačnici, prijava je 13. januara ove godine odbačena uz obrazloženje da prijetnja nije izazvala strah kod zaposlenih, saopćio je Transparency International BiH.

– Riječi koje je Milorad Dodik uputio na predizbornim skupovima u Ugljeviku i Gacku, jesu krajnje neprimjerne s aspekta korektnosti izražavanja i poštovanja prema drugim učesnicima u izbornom procesu. Međutim, one kod prisutnih nisu izazvale ozbiljan strah niti su iste ozbiljno shvaćene. Uvidom u zapise s tih skupova vidi se da su isti ispraćeni sa smijehom prisutnih i ovacijama. U tom smislu, tačni su navodi postupajućeg tužioca koji se odnose na izostanak elemenata krivičnog djela – navodi se u odlucu Tužilaštva BiH koju potpisuje glavna tužiteljica Gordana Tadić.

U odluci se dalje navodi da je glasanje u Bosni i Hercegovini tajno pa je “općepoznato da ni prijavljeni Milorad Dodik nije mogao znati kako su svi radnici RiTE Gacko iskoristili svoje glasačko pravo”. Ovakva argumentacija Tužilaštva BiH posebno je sporna zbog sve učestalijih pojava kontrole izbornog procesa (fotografisanja listića i sl.), a zanimljiva je i u kontekstu Dodikovih nedavnih prijetnji građanima Banje Luke nakon posljednjih izbora “da će uzeti podatke sa svakog biračkog mjesta” i uskratiti ekonomsku pomoć.

Transparency International u BiH naveo je u pritužbi da kod ovog krivičnog djela i nije potrebno dokazivati da je pritisak na birače uspio, odnosno da nije potrebno utvrđivati koliko je penzionera pod prijetnjom zaista i glasalo za njegovu stranku. Važan element kod krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja birača jeste da izrečene prijetnje kod osoba kojima su upućene izazivaju osjećaj ostvarivosti tih prijetnji i da utječu na slobodu opredjeljenja birača.

TI BiH smatra posebno spornim što Tužilaštvo BiH pri razmatranju prijetnje i njene krivičnopravne relevantnosti nije uzelo u obzir da je prijetnje izrekla osoba koja je na istaknutom društvenom položaju i ima stvarnu političku moć. Na ovaj način se šalje poruka da će ekonomsko uslovljavanje i prijetnje biračima proći nekažnjeno.

Podsjećamo, Milorad Dodik je tokom kampanje za opće izbore 2018. godine prijetio radnicima RiTE Gacko da će biti “izbačeni s posla” ako glasaju za kandidate opozicije, a zatim i penzionerima da će im biti uskraćena jednokratna pomoć ako ne glasaju za njegovu političku opciju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odgovor Senada Hadžifejzovića Mariću: Milomire, kakva si ti novinarčuga…bio!

- Možete li zamisliti da na bilo kojoj bh. televiziji, vidite emisiju u kojoj osuđeni ratni zločinci, kao heroji...

Možda vas zanima i ovo