Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Odluka je pala: Međunarodna energetska agencija pušta u promet rezerve nafte

Nemojte propustiti

Agencija, koja broji 31 članicu, prethodno je prošlog mjeseca najavila da će pustiti 62,7 miliona barela nafte kako bi ublažili nestašicu

Međunarodna energetska agencija saopćila je da su se njeni članovi u petak složili da puste daljnju naftu iz svojih rezervi za hitne slučajeve kao odgovor na previranja na tržištu uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Ukrajinska vojska negira da je Vagner zauzeo Bahmut

Agencija sa sjedištem u Parizu je u saopćenju navela da je dogovor postignut na vanrednom sastanku ministara. Nije dala informaciju o tome koliko će hitnih zaliha biti pušteno, rekavši da će to biti javno objavljeno sljedeće sedmice.

Agencija, koja broji 31 članicu, prethodno je prošlog mjeseca najavila da će pustiti 62,7 miliona barela nafte kako bi ublažili nestašicu, prenosi AP.

Upravo se čita:  Granica od 1.250 eura: Koliko se ljudi u Njemačkoj smatra siromašnim?

Rečeno je da su članovi primijetili visoku volatilnost cijena nafte uzrokovanu ratom, s komercijalnim zalihama na najnižem nivou od 2014. i posebnim poteškoćama na tržištima dizela. Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svijetu, sa oko 60 posto izvoza u Evropu i 20 posto u Kinu.

IEA je saopćila da njena članica ima zalihe za hitne slučajeve od 1,5 milijardi barela.

Pročitajte još

Izdvajamo

Brojne višečlane porodice ostale bez 350 KM dječijih dodataka

Pronatalitetne mjere, da bi opravdale svoj naziv moraju biti biti dugoročne i ne isključivati jedna drugu, poručio je demograf...

Možda vas zanima i ovo