Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Odluka o 9. januaru na čekanju: Zbog bolesti sudije odgođena rasprava o Izetbegovićevoj apelaciji

Nemojte propustiti

Iako je na sutrašnjoj sjednici Ustavnog suda BiH, na dnevnom redu trebala se naći i apelacija koju je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kako je saopćeno iz ovog suda, zbog bolesti potpredsjednika Ustavnog suda BiH Tudora Pantirua ona neće biti razmatrana, piše novinska agencija Patria.

Pantirua bolest za sada sprječava u radu i odlučivanju ovog Suda, te javna rasprava po Izetbegovićevoj apelaciji neće biti održana u ovom terminu.

Ustavni sud BiH će nastaviti rad na ovom predmetu kada se steknu uslovi da radi i odlučuje u punom sazivu od devet sudija.

Podsjećanja radu, ukoliko bude usvojena ova apelacija Dan RS 9. januar bio bi ukinut kao praznik, a to bi imalo i dalekosežnije ne samo pravne, već i političke posljedice.

Ne bi to značilo samo simbolično ukidanje ovog praznika, već i rušenje priče političara iz RS koji nastoje prikazati kako je država BiH nastala „tek“ u Dejtonu 1995. godine, a RS 9. januara 1992. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo