Nedjelja, 1 listopada, 2023

Odluka Rijaseta IZ: Uplata od 12.000 KM za hadž se ne vraća u slučaju pozitivnog PCR testa

Preporučeno

– Oduzimanjem novca u slučaju pozitivnog PCR testa krše se odredbe Zakona o obligacionim odnosima, u dijelu koji se odnosi na sticanje bez osnova odnosno bogaćenje na teret drugog – kazao je Mirnes Ajanović

Cijena odlaska na hadž ove godine iznosi 12.000 KM prema informacijama Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a jedan od dodatnih uslova jeste i da osoba bude vakcinisana protiv COVID-19 sa minimalno dvije doze ili sa tri doze ako je proteklo osam mjeseci od primanja druge doze. Međutim, iz ovog Ureda navode da će putnik na hadž prije početka putovanja obavezno uraditi PCR test, ali i citiramo: „Ured za hadž i umru ne preuzima bilo kakvu materijalnu obavezu povrata novčanih sredstava u slučaju pozitivnog rezultata PCR testa“, završen citat, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Upravo se čita:  Dalila uspješno rukuje aparatom za varenje: Govorili su – šta ćeš ti djevojka u tome

– S obzirom da se ne navodi ko je uslovio apsurdnu obaveznu vakcinaciju koja ne važi bez negativnog PCR testa time i Ured za hadž i umru diskriminira građane na osnovu njihovog vakcinalnog statusa i faktički podstiče na prisilnu vakcinaciju, što je Ustavni sud BiH po apelaciji advokata Mirnesa Ajanovića (AP 3932/21) ocijenio kao ozbiljno kršenja prava građana na privatni život i kršenje vladavine prava. Takođe, oduzimanjem novca u slučaju pozitivnog PCR testa krše se odredbe Zakona o obligacionim odnosima, u dijelu koji se odnosi na sticanje bez osnova odnosno bogaćenje na teret drugog.

Upravo se čita:  Pogledajte kako je zapaljen skupocjeni audi RSQ8 od Denisa Stojnića

Pozivamo Rijaset Islamske zajednice u BiH i Ured za hadž i umru da odmah po uzoru na turističke agencije obezbijede osiguranje povrata novčanih sredstava u cijelosti u slučaju pozitivnog PCR ili antigenskog testa na COVID-19, koje iznosi oko 25 KM, što je u odnosu na namjeru protupravnog oduzimanja 12.000 KM beznačajno – istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji...

Možda vas zanima i ovo