Subota, 15 svibnja, 2021

Odluka Suda BiH o slučaju Budimir naredne sedmice

Nemojte propustiti

Sud BiH donijet će naredne sedmice odluku po žalbi Tužilaštva BiH na ukidanje pritvora predsjedniku Federacije BiH (FBiH) Živku Budimiru, potvrđeno je danas Srni u Sudu.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Odluka će, kako navode iz Suda BiH, biti donesena i za ostale osumnjičene u tom predmetu, Petra Barišića, Sauda Kulosmana i Hidajeta Halilovića.

“Budimir je otputovao u Njemačku, gdje će u Berlinu prisustvovati molitvenom doručku”, rekao je juče Srni Budmirov advokat Ragib Hadžić.

Hadžić je istakao da bi Budimir u BiH trebalo da se vrati najkasnije do sutra. Iako je Budimir slobodan čovjek, kaže Hadžić, o ovom njegovom putovanju je obaviješten Sud BiH.

Budimir je ranije rekao da neće bježati iz BiH zbog pravosudnih procesa koji se vode protiv njega.

Predsjednik FBiH uhapšen je 26. aprila zbog sumnje da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja.

Nakon hapšenja, određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Sud BiH donio je 24. maja rješenje da Budimir bude pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju njegovog advokatskog tima, kojom je zatraženo preispitivanje rješenje o pritvoru, jer nisu postojali dokazi za njegovo pritvaranje.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u BiH: Danas dženaza 13-godišnjem dječaku Elvedinu

Dženaza namaz 13-godišnjem Elvedinu će se obaviti danas na groblju u Zastinju. Preminuo je trinaestogodišnji dječak Elvedin Omeragić iz Zastinja,...

Možda vas zanima i ovo