Petak, 24 ožujka, 2023

Odluka Ustavnog suda BiH podijelila koalicione partnere, prepucavanja se zahuktala

Nemojte propustiti

Ranije je zastupnica SNSD-a Sanja Vulić poručila parterima da ih se lako može zamijeniti. Oštar odgovor iz Naroda i pravde.

Dok čekamo vlast u Federaciji, postavlja se pitanje je li stabilna ona na državnom nivou? Posljednja dešavanja i izjave stranačkih čelnika, svjedoče o ideološkoj različitosti koalicijskih partnera i posvećenosti raspodjeli direktorskih pozicija.

Posljednja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenoj mjeri da se van snage stavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske najbolji je pokazatelj odnosa koalicionih partnera. Dok su pojedini zastupnici vladajuće koalicije tražili od Ustavnog suda da stavi van snage Zakon, njihov koalicioni partner SNSD ovo ocjenjuje kao izdaju, navodi BHRT.

“Ja sam očekivao da poslije ovih izbora, odnosno uspostavom nove vlasti dolazi neko novo vrijeme u kojem će biti više razumijevanja i poštivanja i Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ustavni sud je od kada je konstituisan bio sud koji je zastupao jednu stranu u BiH”, rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH (SNSD).

Ranije je zastupnica SNSD-a Sanja Vulić poručila parterima da ih se lako može zamijeniti. Oštar odgovor iz Naroda i pravde.

“Kao prvo, to su isprazne prijetnje da će oni preispitati taj partnerski odnos li uzeti nekoga drugog za partnera evo moja poruka ako to žele misle da mogu uraditi ili žele što naš narod kaže bujrum”, kaže Denis Zvizdić , predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH (NiP).

Da postoje problemi i nesuglasice unutar koalicije pokazala su prepucavanja na relaciji Konaković – Cvijanović. Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva zamjerila je ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, između ostalog, zbog glasanja u UN-u, jer nije bilo jednoglasne odluke Predsjedništva koje je nadležno za vođenje vanjske politike. Uprkos trzavicama lider HDZ-a BiH uvjerava koalicija je stabilna.

“Ja vjerujem da ćemo mi na nivou BiH u narednih mjesec dana riješiti sva zaostala pitanja, pazite, zaostala u protekle četiri godine”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Imenovanja komisija pokazatelj su da su lični interesi koalicionih partnera ispred interesa države, jer se ljudi biraju u komisije bez ikakvih kriterija, poručio je delegat Zlatko Miletić.

“Kroz te svoje ljude, pojdine osobe jednostavn kontrolišu te komisije, a što će se kasnije ili što će kasnije rezultirati postavljenjem njihovih kadrova u različitim oblastima. Vidjet ćete u narednom periodu o čemu se radi”, izjavio je Zlatko Miletić, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH (ZNG).

U proteklom periodu opozicija je u više navrata kritikovala vladajuće da se samo bore za fotelje.

“Vidim zamah u trci za foteljama, jedina stvar koja je uočljiva oko aktivnosti sadašnje vlasti je trka za fotelje i podjela plijena”, kaže Mladen Bosić, zastupnik PS BiH (SDS).

“To je očigledno raspad sistema, to što smo već govorili da sa starim vlastodršcima ne možemo napraviti neke nove vrijednosti”, rekao je Borislav Borenović, zastupnik u PS BiH (PDP).

Interesantno za vas

Izdvajamo

Reakcija Refika Lende: HDZ i stranke okupljene oko Trojke pokušavaju ignorirati Ustav i time blokirati imenovanje Vlade FBiH

- Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije...

Možda vas zanima i ovo