Utorak, 31 siječnja, 2023

Odluka Ustavnog suda: Nema zajedničkih, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine!

Nemojte propustiti

Ovu odluku Sud je donio odlučujući po apelaciji koju je prošle godine podnio Denis Zvizdić

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je na današnjoj sjednici, 20. januara, dio državnog Zakona o zastavi, u dijelu u kome se navodi odrednica “zajedničke” ispred riječi institucije BiH.

Ovu odluku Sud je donio odlučujući po apelaciji koju je prošle godine podnio Denis Zvizdić, tada zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana III/1 Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine”.

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo