Nedjelja, 1 listopada, 2023

Odluka Vlade: Još ništa od ublažavanja mjera u Federaciji BiH

Autor:Anadolija

Preporučeno

Krizni štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, kantonalnim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, te Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi agencija Anadolija.

Mjere su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od danas, kao dana početka njihove primjene. Riječ je o mjerama koje su bile na snazi i u prethodnih 14 dana.

Vladama kantona i kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, odnosno općine, uvođenje restriktivnijih mjera, te da o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a.

Upravo se čita:  Zatvoren još jedan veliki industrijski pogon u BiH, bez posla ostalo 70 radnika

Vladama kantona preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta “Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19” uvedu pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom obavijeste Krizni štab FMZ-a.

Krizni štab FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje pravila vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi pravila VPT o tome obavijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

Ovaj štab zadužen je da, prije isteka četrnaestodnevnog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

Krizni štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, kantonalnim zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, te Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

U skladu sa zaključkom od 8. januara prošle godine, Vlada će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

I dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i poštivanje razmaka od minimalno dva metra.

Ova obaveza važi i ako na otvorenom prostoru nije moguće ostvariti razmak od dva metra, te na stajalištima javnog prevoza, pijacama, i drugim mjestima gdje se primijeti veći protok stanovništva.

Dopušteno je ne više od 30 ljudi u zatvorenom i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

Upravo se čita:  Odbijen još jedan zahtjev Dodikovih advokata za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 5. sedmici ove godine, a u odnosu na sedmicu ranije, zabilježen pad svih indikatora, a najveći pad bilježe broj novopotvrđenih slučajeva COVID-a i sedmodnevna incidenca.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 308 slučeva na 100.000 stanovnika, dok je prije dvije sedmice iznosila 500,1. U posljednjih sedam dana incidenca viša od prosječne zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom (743,42), Zapadnohercegovačkom (422,98), Tuzlanskom (395,39) i Sarajevskom kantonu (347).

U Federaciji BiH su na bolničkom liječenju 723 osobe zbog COVID-19, od kojih je 37 (5,1 posto) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 688 hospitaliziranih osoba s dostavljenim podacima o vakcinalnom statusu, 524 (76,2 posto) je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a 164 (23,8 posto) potpuno vakcinisanih.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo