Utorak, 6 prosinca, 2022

Odluka VSTV-a: Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Nemojte propustiti

Kajganić je nakon konkursne procedure ostvario najveći broj bodova za ovu poziciju. On je prije imenovanja izložio program rada.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH danas je na sjednici imenovalo Milanka Kajganića za glavnog državnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Za ovu odluku glasalo je deset članova VSTV-a, dok su tri bila suzdržana.

Podsjetimo, Kajganić je nakon konkursne procedure ostvario najveći broj bodova za ovu poziciju. On je prije imenovanja izložio program rada.

Inače, samo mandat glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine važi šest godina.

U utrci za poziciju glavnog tužioca ranije je bilo sedam kandidata. Među njima je bila i tužiteljica Diana Kajmaković, čije se ime našlo u Sky aplikaciji, pa je premještena u Odjel za ratni zločin. Osim Kajganića i Kajmaković, u utrci su bili još i Miroslav Janjić, Seid Marušić, Nermin Šehović, Ozrenka Nešković te Ćazim Serhatlić.

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 16. novembra 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjoj Luci. Kajganić je diplomirao na Pravnom fakultetu 2005., a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo