Petak, 5 ožujka, 2021

Odmah po izlasku iz aviona: Hashim Thaci uhapšen u Haagu, nalazi se u pritvoru u tom nizozemskom gradu

Nemojte propustiti

Policija od danas pojačano kontrolira poštivanje mjera, kazne i do 1.500 KM

Ministar MUP-a KS Admir Katica je pozvao građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da...

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Veliki dio kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima.

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je u četvrtak ujutro dao ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužilaštva za ratne zločine, uhapšen je i nalazi se u pritvoru u tom nizozemskom gradu.

Thaci je po dolasku u Haag uhapšen i prevezen u pritvor Specijalnog suda za Kosovo.

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) potvrđena je optužnica od 10 tačaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tokom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića. U optužnicu su uključeni ubistva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Thaci je podnio neopozivu ostavku nakon što je saznao da je optužnica protiv njega potvrđena, ali poriče nedjela za koja ga optužuju.

Na konferenciji za medije u Prištini kazao je kako je njegova ostavka bila nužna kako bi “zaštitio integritet države.”

U popodnevnim satima, bivši predsjednik došao je na prištinski vojni aerodrom, odakle je odletio u Haag, gdje je uhapšen i odveden u pritvor.

Thaci je za prvog premijera Republike Kosovo izabran 2008. godine, a predsjednik je od 2016. godine. Dužnost predsjednika Kosova će do izbora novog predsjednika preuzeti predsjedavajuća kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

Veliki dio kosovske javnosti protivi se Specijalnom sudu za Kosovo, a zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova, poput Thacija, smatraju herojima.

Međunarodna organizacija za ljudska prava “Amenesty International” smatra da optužnica protiv Thacija daje nadu hiljadama žrtava rata “koje su čekale više od dvije decenije kako bi doznale istinu o strašnim zločinima”.

Još su tri kosovska političara i zapovjednika OVK-a – šef parlamentarne skupine stranke Samoodređenja Rexhep Selimi, predsjednik Thacijeve Demokratske partije Kosova Kadri Veseli te Jakup Krasniqi prevezeni u Haag u srijedu i četvrtak zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Na bilbordima u Sarajevu poruke turskom predsjedniku – “Love Erdogan”

Građani Sarajeva i turski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini odlučili su na ovaj način poslati podršku turskom...

Možda vas zanima i ovo