Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Određen jednomjesečni pritvor: Anel Ćemo ubio policajca jer mu je oduzeo vozačku dozvolu?

Nemojte propustiti

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za Anela Ćemu (23), koji je priznao ubistvo sarajevskog policajca Muhidina Pivodića

privodjenjecamo7

Za ovo krivično djelo propisana je kazna od minimalno deset godina zatvora, kazali su u Kantonalnom sudu Sarajevo.

“Pritvor je određen jer se radi o djelu urađenom u vanrednim okolnostima i može izazvati uznemirenje građana, a riječ je i o teškom krivičnom djelu ubistva službene osobe pri vršenju službene dužnosti”, rekao je Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu.

Dženita Goblejić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, istakla je da je tužioc zatražio pritvor zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo.

“Uhapšenom je na teret stavljeno krivično djelo ubistvo službene osobe pri obavljanju dužnosti, te krivično djelo nedopušteno držanje veće količine naoružanja”, dodala je Gobeljićeva.

Ćemo je, kazali su u policiji, priznao da je ubio policajca u sarajevskom naselju Reljevo. Nezvanične informacije su da je bio izrevoltiran zbog oduzimanja vozačke dozvole.

Beživotno tijelo policajca Policijske uprave Novi grad Muhidina Pivodića pronađeno je u službenoj škoda fabiji u ponedjeljak oko 6.20 ispred pravoslavne crkve svetog Nikolaja, koju je obezbjeđivao. Obdukcija je pokazala da je usmrćen s više hitaca u predjelu grudi.

Čelnici sarajevske policije na vanrednoj pres-konferenciji u utorak saopštili su da je radi rasvjetljavanja događaja sačinjen akcioni plan i formirano oko 30 timova. Pomoć su ponudili Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava policije, Uprava policije MUP-a RS i MUP Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon 13 sati provođenja operativnih aktivnosti policija je došla do informacija o osumnjičenom i vozilu koje je koristio. U akciji su učestvovali i pripadnici FUP-a, SIPA i OSA.

Blokirani su i pretreseni porodična kuća na Ilidži, koju je koristio Ćemo, te pronađeni sivi reno pet s tragovima nastalim upotrebom vatrenog oružja. Pronađeni su i automatska puška, 1.138 metaka različitog kalibra, 19 okvirova za automatsko oružje, dvije zaštitne maske, odnosno gas-maske, dva RAP-a s priborom za čišćenje i dvije metalne kutije za municiju.

Ćemo je neposredno pred dolazak policije napustio porodičnu kuću i za njim je organizovana potjera u pravcu naselja Sokolović kolonija, Hrasnica, Butmir, Kotorac. Sustignut je i uhapšen u naselju Velešići. Pri hapšenju je imao ručnu bombu i mobitel.

U policiji nisu željeli govoriti o motivima ubistva. Nezvanično, Ćemu je uoči ubistva policija zaustavila u naselju Ilidža i oduzela mu vozačku dozvolu, a on je u revoltu bacio ručnu bombu u parku u naselju Hrasnica, gdje, srećom, nije bilo povrijeđenih. Onda je kod crkve u Reljevu vidio policajca i kroz šajbu ispalio rafal. Ćemo, odranije poznat policiji, tokom saslušanja je kazao da nije poznavao ubijenog policajca.

Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, čestitao je na brzoj akciji policije i apelovao na veću kontrolu ilegalnog i legalnog naoružanja i osoba koje ga posjeduju. Javno priznanje odao je i Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

(Nezavisne novine)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Hrvatske stranke u BiH se varaju ako misle da im Milanović pomaže sa blokadama”

“Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u...

Možda vas zanima i ovo