Srijeda, 28 rujna, 2022

Održana 75. vanredna sjednica Vijeća ministara: BiH postaje punopravna članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu

Nemojte propustiti

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o pregovorima i utvrdio Prijedlog sporazuma između Evropske unije i Bosne Hercegovine o učestvovanju BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Dat je pristanak da se Sporazum, koji stupa na snagu 1. 1. 2023. godine, privremeno primjenjuje u skladu sa članom 5, stavom (3), što znači da će privremena primjena početi od datuma kada se strane u Sporazumu međusobno obavijeste o završetku svojih internih procedura neophodnih za tu svrhu.

Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo je da Izvještaj o pregovorima, koji su vođeni u onlajn formatu 23. 8. 2022. godine, i Prijedlog sporazuma dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Sporazuma odredi ministar bezbjednosti BiH.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH će postati punopravna članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu, što će značajno ojačati njene kapacitete i spremnost za efikasniji odgovor na prirodne i druge nesreće.

Na ovaj način stvaraju se uslovi da se institucije iz sistema zaštite i spasavanja BiH, u saradnji s drugim zemljama članicama ovog mehanizma, opremaju, obučavaju i osposobljavaju prema standardima EU. Takođe, zemlje članice ovog mehanizma dužne su da podržavaju druge države članice pogođene katastrofom kada je to potrebno i do stepena koji mogu ponuditi. Saradnja, između ostalog, uključuje razmjenu informacija, koordiniranje njihovih operacija i, kada je to moguće, podjelu resursa (npr. sredstava za transport) da bi se osigurao brži i efikasniji odgovor na katastrofu, kako unutar EU tako i van nje.

Istovremeno, punopravnim članstvom u ovom mehanizmu, između ostalog, dobija se mogućnost pristupa pozivima za apliciranje na projekte prevencije i pripravnosti, kao i razmjene eksperata u ovoj oblasti.

Evropska unija projektima prevencije i pripravnosti, putem Mehanizma civilne zaštite, olakšava saradnju 27 država članica, kao i Islanda, Crne Gore, Norveške, Srbije, Republike Sjeverne Makedonije i Turske s ciljem zaštite ljudi, životne sredine, imovine i kulturne baštine od katastrofa, te povećanja nivoa spremnosti za brz i efikasan odgovor na katastrofe.

Za učešće u ovom mehanizmu države članice plaćaju godišnju finansijsku kontribuciju, s tim da je Evropska komisija Bosni i Hercegovini ovu obavezu umanjila za 70% u odnosu na planirane finansijske obaveze, s ciljem podrške proceduri pristupa.

Prethodno je BiH u potpunosti provela Projekat specijalne mjere za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava/Podrška civilnoj zaštiti, za koji je Evropska komisija u okviru IPA-e izdvojila 2,5 miliona evra (1,5 miliona evra za obuku i milion evra za nabavku opreme), čime su ispunjeni uslovi za članstvo u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo