Utorak, 9 ožujka, 2021

Održana sjednica predsjedništva HDZ-a: Dragan Čović se žali da ga Bakir Izetbegović vuče za nos

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Danas je u Mostaru održana sjednica HDZ-a BiH, a glavna tema bila je provedba Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima.

Predsjedništvo HDZ-a BiH razgovaralo je o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima.

– Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom „razbijanju okova“ i tobožnjim diktaturama „manjine nad većinom“ su grubo kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja, koji ugrožavaju državu Bosnu i Hercegovinu i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostor za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost europske Bosne i Hercegovine – stoji u saopćenju HDZ-a BiH.

– Čini mi se da i dalje postoji stajalište SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo – kazao je nedavno Čović novinarima nakon što je u Sarajevu propao njegov sastanak sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je na sastanku poručio Čoviću kako od dogovora nema ništa sve dok se ne uspostavi nova vlada Federacije BiH, na temelju rezultata izbora provedenih 2018., a usput je optužio HDZ BiH da provodi “teror manjine nad većinom” obarajući u domovima naroda entiteta i države zakone i odluke koje donose zastupnički domovi.

Čović je nakon toga podsjetio kako su izmjene Izbornog zakona sastavni dio paketa koji su on i Čović potpisali u junu, kada su dogovorena nova izborna pravila za Mostar.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika a sve češće i među pacijentima mlađe životne dobi”

Prema procjenama Kriznog štaba, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će...

Možda vas zanima i ovo