Subota, 4 prosinca, 2021

Održana sjednica Vlade RS-a u prisustvu Milorada Dodika: Dragan Lukač se “pobunio”

Nemojte propustiti

Kako BN saznaje, na sjednici je bio muk, jer je Dodik od ministara tražio da ubrzaju sa izradom materijala.

U Banjoj Luci jučer popodne održana je sjednica Vlade RS-a u čijem radu su učestvovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Na sjednici je bilo riječi o materijalima za posebnu sjednicu, na kojoj je Dodik najavio povlačenje saglanosti na Oružane snage BiH, OBA- UIO BiH, kao i set novih zakona kojima će biti stavljeni van snage zakonska rješenja o Oružanim snagama BiH, OBA- UIO BiH, Agencije za lijekove…

Kako BN saznaje, na sjednici je bio muk, jer je Dodik od ministara tražio da ubrzaju sa izradom tih materijala.

Jedini koji se smjelo usprotivio Dodiku bio je, kako tvrdi izvor BN-a, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, koji je rekao, da to nije dobro, jer će “ceh da plate građani”.

“Građani će ostati bez dokumenata, neće moći putovati, neće važiti registracije. Znate li koje probleme ćemo time izazvati”, upozoravao je Lukač.

Lukač je rekao i da će sve te odluke pasti na Ustavnom sudu BiH i da mogu biti nesagledive posljedice po građane i RS-a.

Kako saznajemo, Dodik nije bio zadovoljan Lukačevom diskusijom, pa mu je rekao da ne priča i ne opstruiše te procese.

Da treba da se razmisli o svemu, kazao je i ministar energetike Petar Đokić, koji je kazao da se ne žuri, nego da se to dobro analizira.

“Biće problema, treba ovo dobro sagledati”, kazao je, između ostalog, i Đokić, tvrdi naš izvor.

Međutim, Dodik je najavio da će među prvim odlukama biti formirana obavještajna služba koja će se zvati Služba za zaštitu ustavnog poretka RS-a.

Prema riječaima izvora BN-a, bilo je riječi i o aferi kiseonik i donošenju potrebnih zakona za formiranje Agencije za lijekove u RS-u.

Navodnu su ministri “sluđeni”, jer ne znaju šta da rade, a svjesni su posljedica koje te odluke mogu izazvati za RS i njene građane, ali i po njih lično.

Nebojša Vukanović je danas ranije na svom blogu napisao da je na sjednici planirano donošenje opasnih odluka.

“Prema mojim saznanjima, od veoma pouzdanih izvora iz Vlade RS-a, na sjednici Vlade danas treba da se, između ostalog, usvoje Nacrti Zakona o pasošu, ličnoj karti i državljanstvu RS-a, koji će po hitnoj proceduri početkom novembra biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred poslanicima Narodne skupštine RS-a”, napisao je Vukanović.

On je postavio pitanje da li će se sa “Dodikovim pasošima i ličnim kartama moći bar preko Drine u Srbiji, i da li će ih Vučić priznati, a za ostale države znam da će vrijediti taman toliko koliko i oni crveni SNSD-ovi pasoši koje je sumaniti Dodik sa svitom dijelio građanima uoči Opštih izbora 2018. godine”.

“Dodik se igra opasnim igrama, želi da nas pretvori u Abhaziju i Južnu Osetiju izolujući od ostatka svijeta i pretvarajući u geto i evropski pojas Gaze”, zaključio je Vukanović ma svm blogu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo