Utorak, 27 srpnja, 2021

Održani antiislamski protesti ispred džamije u Phoenixu

Nemojte propustiti

Više od 200 demontranata, od kojih su neki bili naoružani, okupili su se ispred džamije u Phoenixu, Sjedinjene Američke Države, demonstrirajući protiv islama i muslimana.

Protest je imao za cilj provociranje muslimana u tom gradu, a održan je sumrak, kada se muslimani okupljaju u džamiji na četvrtom namazu dana.

Oko 250 osoba ubrzo se skupilo protestirajući protiv islamofoba uzvikujući slogane „nacisti, idite kući“. U jednom trenutku situacija je došla blizu eskalacije, no policija je smirila demontrante korišteći suzavac.

Anti-islamske proteste organizovao je ratni veteran iz Iraka Jon Ritzheimer koji je na internet postavljao slike u majicama sa uvredljivim natpisima za muslimane.

„Ovo je odgovor na nedavni napad u Teksasu“, napisao je na Facebook stranici koja je objavila događaj.

Ova džamija je izabrana za mjesto protesta zato što su se tu molila dva napadača, koja su ubijena u nedavnom napadu u Teksasu.

55695d3e-b400-42ac-8e5f-546bb0094cfb-396871-01-03-718x446

Proislamski demonstrant drži znak koji pokazuje na islamofoba uz natpis “glupi fanatik”

Više od deset osoba u vojnoj odjeći, koji su bili među anti-islamskim demonstrantima, imalo je poluautomatsko oružje.

Nakon napada radikalnih islamista u Evropi i svijetu, došlo je do porasta amti-islamskog osjećaja u SAD-u.

Uprava džamije u Phoenixu osudila je svako nasilje radikalnih islamista, te su prošle godine održali i nekoliko propovijedi u kojima je imam kritikovao grupe poput Al Kaide, Boko Harama i takozvane Islamske države.

Također, predsjednik islamskog centra apelovao je na vjernike da se ne sukobljavaju sa demonstrantima.

„Mormao podsjetiti sebe da zlu ne uzvraćamo zlom, već sa milošću i dobrotom“, rekao je predsjednik Usama Shami tokom jučerašnje džume.

Profesor religija na Luther univerzitetu u Ajovi Todd Green, koji proučava islamofobiju, kazao je da su brutalni akti počinjeni od strane IS-a obojili mišljenje o islamu kod mnogih Amerikanaca.

„Skoro dvije trećine Amerikanaca ne poznaje muslimana. Ono što poznaju su IS, Al Kaida i Charlie Hebdo“, kazao je Green.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo