Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Oftamolog dr. Nina Jovanović: Da li se koronavirus može prenijeti preko površine oka?

Nemojte propustiti

Kolike su šanse da se inficiramo korona virusom preko površine oka i koje su najbolje mjere zaštite, objašnjava specijalista oftamolog dr. Nina Jovanović u novom videu serijala „60 sekundi o koroni“.

Inače, dr. Jovanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2008. godine, te se usavršavala iz oblasti okuloplastike u Berlinu (Njemačka), Ajovi (Iowa), Njujorku (New York) i Mičigenu (Michiganu) (SAD). Trenutno radi u Kantonalnoj bolnici u Zenici i u privatnoj oftalmološkoj praksi u Sarajevu, a uz klinički rad, aktivno se bavi naučno-istraživačkim radom sa fokusom na povredama oka i okuloplastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji.

„Istraživanja su pokazala da u 5% slučajeva, korona virus uzrokuje i oftalmološke komplikacije, kao što su crveno oko, suženje, otok konjunktive i osjećaj stranog tijela u oku“, kaže dr. Jovanović i dodaje da ove komplikacije mogu biti prvi znak infekcije.

„To se dešava zbog činjenice da tkiva oka sadrže protein koji ima poseban afinitet prema virusu, iako preliminarne studije sugerišu da je sam rizik infekcije koronavirusom putem oka mali. Značajne rute prijenosa su kontakt kontaminiranih ruku sa očima, te putem aerosola koji dolaze u dodir sa površinom oka, posebno u uslovima gdje su površine veoma kontaminirane virusom, poput zdravstvenih ustanova. U tim uslovima je vrlo važno nositi odgovarajuću zaštitu za oči, nos i usta jer se smatra da je prenos preko tkiva oka moguć, međutim, tačan mehanizam još nije potpuno jasan.“

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo