Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Oglasila se Agencija za bankarstvo FBiH: Imaju li građani razloga za paniku?

Nemojte propustiti

– Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku.

Agencija za bankarstvo FBiH danas je održala vanrednu press konferenciju čija je glavna tema bila izbacivanje Rusije iz programa SWIFT.

Bh. građani su sa zebnjom slušali vijesti o ruskom izbacivanju iz SWIFT-a, strahujući za svoj novac na računima Sberbanke u našoj zemlji.

Međutim, kako tvrde iz Agencije za bankarstvo, za strahom i panikom nema potrebe. Ističu kako će Agencija preuzeti upravljenje Sberbankom u BiH.

– Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a I ovako čuvamo depozite, rekao je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Mahmuzić je bh. građane pozvao da vjeruju u sistem, te im je poručio kako su svi njihovi depoziti osigurani.

– Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno, kazao je on.

Ističe kako se problemi mogu kreirati samo panikom, te da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno uticati na Sberbanku u našoj zemlji.

– Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SWIFT-a, mi smo otklonili tu prijetnju jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema, izjavio je Mahmuzić, dodavši kako ne postoje valjani razlozi za povećanje kamatnih stopa.

Poručio je kako će Agencija za bankarstvo učiniti sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interes BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo