Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Oglasila se Ambasada Rusije u BiH: Novinarima upućen “poziv” da se ponašaju odgovorno

Preporučeno

Rusija je bila prisiljena da poduzme aktivne korake na zaštiti susjeda, navodi se, između ostalog, u komentaru Ambasade Rusije u BiH, koji je objavljen na društvenim mrežama. Ovaj komentar objavljen je povodom ruskog napada na Ukrajinu, odnosno, kako je to opisao Vladimir Putin, “specijalne operacije s ciljem demilitarizacije Ukrajine”.

Komentar Ambasade prenosimo u cijelosti.

– U vezi sa specijalnom vojnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine koja je pokrenuta 24. februara izjavljujemo sljedeće.

MASOVNO GRANATIRANJE

Osam godina, počevši od oružanog puča u Ukrajini 2014. godine i nezakonitog preuzimanja vlasti vladajuće hunte, svjedoci smo sistematskog kršenja osnovnih ljudskih prava stanovnika Donjecke i Luganske narodnih republika. Uprkos upornim pokušajima Rusije da se postigne pravda za rusofone građane unutar ukrajinske države – kroz rad u Normandijskom formatu i u okviru Kontakt grupe u Minsku, organizaciju specijalnih sjednica Vijeća sigurnosti UN-a i sastanaka po „Arria formuli“ – naši napori nisu imali efekta.

Upravo se čita:  Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

Kijev je pokazao apsolutnu nespremnost da uspostavi dijalog sa sopstvenim sugrađanima. Umjesto toga, ukrajinske snage sigurnosti su, kršeći Set mjera za implementaciju Sporazuma iz Minska potpisanih 2015. godine (usput rečeno, ukrajinska strana je ispunila samo jednu od trinaest tačaka) kontinuirano sprovodile masovno granatiranje naselja Donbasa, usljed čega je poginulo i povrijeđeno na hiljade civila. Nemoguće je bez jeze gledati žrtve barbara. I spremni smo da predstavimo užasavajuće fotografske dokaze.

S tim u vezi, ne može se ne spomenuti licemjerje međunarodne zajednice, koja je svih ovih godina radije ne primjećivala masovna kršenja ljudskih prava u DNR i LNR. Očigledno, za Zapad ova tema nije ništa drugo do moneta za potkusurivanje, koju oni spremno koriste u svakoj situaciji kad god treba da izvrše pritisak na protivnike. Tome smo više puta svjedočili u raznim dijelovima svijeta.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Ni nestašica, ni glad, ni smrt običnih ljudi koji žive u Donbasu nisu dirnuli predstavnike UN-a, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija. U eskalaciji sukoba nisu vidjeli ni vlastitu krivicu. Ali umjesto toga, nepromišljeno – kao i uvijek – požurili su da pronađu „krivce“ i iskoriste svoj omiljeni metod – izricanje sankcija. Naravno, pravo izbora ostaje na Zapadu, ali vjerujemo da bi objektivan pogled na stvarne događaje bio mnogo efikasniji od pokušaja da svoje greške sakriju iza paravana agresivnih napada i restrikcija.

Upravo se čita:  Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

Poziv novinarima

Postalo je nemoguće nastaviti beskrajno pozivati za buđenje savjest klike koja je preuzela ukrajinsku vlast. Rusija više nije mogla da trpi patnje rusofonog stanovništva DNR i LNR. Bili smo bukvalno prisiljeni poduzeti aktivne korake u ime zaštite susjeda koji su nam se obratili za pomoć.

Istovremeno, još jednom naglašavamo da specijalna vojna operacija nipošto nije usmjerena protiv ukrajinskog naroda, kojeg je Rusija oduvijek smatrala bratskim. Naprotiv, zasniva se na želji da se uspostavi pravda i oslobodi Ukrajina od nacističkih osvajača koji su zaposjeli Kijev.

Pozivamo rukovodstvo i novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini da se ponašaju razborito i odgovorno, da ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas