Utorak, 31 siječnja, 2023

Oglasili se i iz OHR-a: Kada će se konstituirati Dom naroda Parlamenta FBiH?

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Povod da se OHR-u uputi upit da li će i do kojih izmjena propisa doći, i šta je s formiranjem vlasti na federalnom nivou i zadanim rokovima.

Iako su svi uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine spremni, na domaćoj političkoj sceni ipak, aktuelne, nesuglasice oko nametnutih izmjena visokog predstavnika. Ko će novim brojem delegata blokirati, a ko deblokirati rad vlasti na federalnom nivou? Kome potezi viskog predstavnika u BiH idu na ruku?

Neće biti nikakvih problema oko Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, brzo slijede izmjene propisa kako se imenuje, poručio je ovo Fuad Kasumović nakon sastanka Osmorke u Zenici. Povod da se OHR-u uputi upit da li će i do kojih izmjena propisa doći, i šta je s formiranjem vlasti na federalnom nivou i zadanim rokovima.

“Zadatak je političkih aktera da idu naprijed sa formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima u skladu sa zakonom te dogovore sveobuhvatnu koalicionu platformu”, poručili su iz OHR-a, prenosi BHRT.

– Veoma brzo slijedi izmjena propisa kako se to radi. Pametnom je dovoljan i išaret, pa sve je doneseno da se deblokira i to i narednih nekoliko dana, rekao je tom prilikom Kasumović.

Iz SDA na ovakve najave kažu da su nedopustive. Mogle bi se, kako navode, očekivati ogromne političke, pa i društvene turbulencije, posebno ako bi visoki predstavnik mijenjao propise na način da preferira jednu političku koaliciju.

– Otvara se pitanje, da li možda na kraju očekivati da se u Ustav direktno upiše da će vlast ubuduće biti HDZ i Osmorka i čemu onda uopće izbori, kao i demokratske institucije. Pozivam OHR da pojasni navedene indicije, te da vrlo ozbiljno shvati trenutnu situaciju u BiH, tvrdi Mirsad Zaimović iz SDA.

Moguću odluku visokog predstavnika su odmah politički lideri ocjenjivali kao štetnom što se upravo sada i pokazuje, smatraju iz Naše stranke.

– Gospodin Schmidt je u medijima govorio da je njegov motiv bio da se ne dozvoli nametanje izborne volje hrvatskom narodu, a ustvari je sada doveo do situacije da bošnjački narod ne može izabrati svog legitimnog predstavnika, već da je jedina opcija da SDA predloži nekoga poput Melike Mahmutbegović da bude poptpredsjednica, koja ovih zadnjih osam godina nije ništa uradila.

Inače, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je 30. decembra izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Schmidtovim izmjenama povećan je broj delegata pa federalni Dom naroda, čine 80 delegata, po 23 iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba, te 11 delegata iz reda Ostalih.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo