Srijeda, 28 srpnja, 2021

Oglasili se iz Apoteka Sarajevo: Nabavne cijene maski na tržištu se mijenjaju iz dana u dan

Nemojte propustiti

JU Apoteke Sarajevo kao društveno odgovorna ustanova, je uradila sve da se obezbjede dovoljne količine maski i dezinficijenasa građanima Kantona Sarajevo.

Zbog aktuelne situacija s korona virusom koji se približava BiH, potražnja građana za zaštitnim maskama ovih dana je puno veća nego inače.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u apotekama prodaju zaštitne maske po cijeni od 7,60 KM, a koje su, prije samo mjesec dana, bile 2,20 KM.

Spomenuta objava se odnosi na “Apoteke Sarajevo”, tačnije Centralnu apoteka koja se nalazi u sarajevskoj ulici Maršala Tita.

Provjeravajući ove navode, kontaktirali smo JU Apoteke Sarajevo iz koje su nam odgovorili da cijena zaštitne maske u proteklom periodu nije mijenjala i od prve nabavke se prometuje po istoj cijeni.

“Vezano za vaš upit o cijenama maski, želim da vas informišem da na tržitu postoje tri tipa zaštitnih maski sa filterom, FFP1, FFP2 i FFP3. Razlike su u propusnosti filtera, odnosno stepenu zaštite koje pojedine maske pružaju. Obzirom da se radi o različitim vrstama i nivoima zaštite, i cijene su znatno različite”, navodi Dijana Rokvić, rukovodilac službe za nabavku, dodajući da postoje razlike u cijeni ovisno o proizvođaču i dobavljaču maski.

Prema njenim riječima, nabavne cijene maski na tržištu se mijenjaju iz dana u dan, što je vjerovatno rezultat povećane potražnje i ograničenih količina za nabavku.

“Apoteke nemaju uticaj na pomenute veleprodajne cijene, a svoje cijene prema krajnjim korisnicima uvijek formiraju na isti način. Konkretno, račun koji je priložen se odnosi na Masku sa filterom FFP3, a cijena navedene zaštitne maske se proteklom periodu nije mijenjala i od prve nabavke se prometuje po istoj cijeni”, naglašava Rokvić.

Kako kaže, JU Apoteke Sarajevo kao društveno odgovorna ustanova, je uradila sve da se obezbjede dovoljne količine maski i dezinficijenasa građanima Kantona Sarajevo.

“U našim poslovnim jedinicama, kao i na našoj Web adresi, postavljene instrukcije za prevenciju širenja zaraze, koje su preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, kako bi se i na taj način preveniralo širenje zaraze, te zaštitili građani Kantona Sarajevo”, poručila je Rokvić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo