Četvrtak, 25 travnja, 2024

Oglasili se iz bh. firme u čijem je krompiru otkrivena nedozvoljena količina kadmija: Najveći dio našeg krompira koji je izvezen u Hrvatsku u potpunosti je ispravan

Preporučeno

Ovom prilikom moramo naglasiti da ovakvi napadi i nepotpune informacije kojima se uzbunjuje javnost, najviše štete čine poljoprivrednicima i dugotrajno štete izvozu poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlj – poručuju iz firme “Marinada”

Povodom informacija koje su proteklih dana u većem broju medija objavljene, da je fitosanitarna služba Republike Hrvatske prošle sedmice vratila pošiljku bioorganskog krompira koji je sadržavao povećan udio kadmija, oglasili su se iz firme “Marinada” iz Mostara i kazali da jsu informacije u najvećem dijelu nepotpune i netačne.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Naime najveći dio krompira koji je izvezen u Hrvatsku u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju, te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu.

Posebno naglašavamo da je naše tržište isključivo u EU i nemamo plasman na tržište Bosne i Hercegovine te da kamioni s bioorganskim krompirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu a da se informacija o povišenom udjelu kadmija u krompiru odnosi samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure obzirom da je na zahtjev kupca dodatno urađeno više laboratorijskih analiza kod najrelevantnijeg zavoda za zdravstvo u Republici Hrvatskoj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niža razinu kadmija od dozvoljene. Drugim riječima, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krompira debelo varira, te ni na koji način nismo mogli utjecati na njegovu postojanost. Ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražiti će dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu glede rješavanja tekućeg problema jer je to pitanje o kojem egzistira buduća primarna proizvodnja.

Upravo se čita:  Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Također želimo naglasiti da je u hrvatskom ovlaštenom laboratoriju Eurofns Croatakontrola d.o.o. izvezeni bioorganski krompir testiran na čak 517 vrsta pesticida te je potvrđeno da uzorak odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani, u našem slučaju nisu uopće pronađeni pesticidi ni u tragovima kao ni teški metal olovo. Također, sukladno potrebnim analizama, Federalni Agromediteranski Zavod dana 02.11.2022. kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštilu bilja dana 09.11.2022., potvrdili su da su proizvodi sukladni Zakonskoj regulativi i kao takvi dozvoljeni izvoz odnosno uvoz u EU.

Upravo se čita:  PIO/MIO zvanično objavio: Ovo je iznos minimalne penzije koja će biti isplaćivana od maja

Želimo istaći da se krompir za potrebe EU tržišta proizvodi unutar principa ekološke poljoprivrede, što je potvrđeno BIO organskim certifikatima izdanim od ovlaštenih EU institucija registriranih u BiH i u EU bez kojih se ne bi ni mogao izvesti u EU. Budući da je ekološka tehnologija proizvodnje konstantno praćena od strane ovlaštenih institucija za organsku proizvodnju, utvrđeno je da mineralna, poglavito fosfatna gnojiva koja u svom sastavu mogu sadržavati određeni udio kadmija, nisu upotrebljavana te smo temeljem toga dobili BIO certifikat. Također, neposredno pred izvoz izvršene su organske kontrole koje su potvrdile da su proizvodi dozvoljeni za plasman na tržište.

Želimo javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, poručiti da razloga za brigu, a još manje za neutemeljene napade za našu tvrtku nema jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet. Ovom prilikom moramo naglasiti da ovakvi napadi i nepotpune informacije kojima se uzbunjuje javnost, najviše štete čine poljoprivrednicima i dugotrajno štete izvozu poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje.

Upravo se čita:  Influenserica koja je divljala autom kroz Sarajevo jedna od uhapšenih u jučerašnjoj akciji

Sukladno navedenom najveća količina isporučenog krompira odgovara zahtjevima i Uredbama o najvećim dopuštenim količinama pesticida, metala i nemetala te kao takva ne predstavlja opasnost za konzumaciju, niti mogu ugroziti zdravlje građana kojima će se uskoro naći na trpezama.

Mi u Marinada d.o.o. Mostar i pored svih teškoća, kao i zlonamjernih podmetanja i opstrukcija, na koje nailazimo u našim nastojanjima da promoviramo i izvozimo poljoprivredne proizvode iz Bosne i Hercegovine, nastavljamo da radimo kao i do sad uspješno i kvalitetno, ali prvenstveno skrbeći o interesima i zdravlju svih naših korisnika, kooperanata, partnera kao i svih ostalih građana.

U proteklom periodu Tvrtka Marinada d.o.o. Mostar postala je jedna od najvećih proizvođača i otkupljivača povrća u BiH, što možda nekim stranim lobijima smeta. Samo u protekle tri godine proizvela je, otkupila i izvezla više hiljada tona povrća. Trend rasta prati i broj zaposlenih koji su svakodnevno u komunikaciji s desetinama kooperanata koji u svojim OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama, poljoprivrednim obrtima imaju stotine angažiranih ljudi u proizvodnoj sezoni – poručuju iz ove firme.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas