Subota, 4 prosinca, 2021

Oglasili se iz BHRT-a nakon što su na svom portalu BiH nazvali ‘državnom zajednicom sastavljenom od dva entiteta’: Razmotrit ćemo obustavu korištenja vijesti novinske agencije SRNA

Nemojte propustiti

Web portal Javnog radio-televizijskog servisa BiH (BHRT) objavio je danas vijest novinske agencije SRNA o parafiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

No, ono što je SRNA navela u svom tekstu, a BHRT preuzeo bez ikakve izmjene je rečenica “ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa”. Ovim povodom su se oglasili sa BHRT-a. Njihovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

– Tekst koji je objavljen na portalu BHRT-a oko obilježavanja 26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma novinar portala bhrt.ba prenio je sa agencije SRNA, u kojem je stajalo da je “…stvorena Državna zejednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa”. S obzirom na to da se ne radi o istini, obavještavamo javnost da je greška odmah ispravljena.

Sporni tekst objavljen na portalu BHRT-a

Poslovodstvo BHRT-a će hitno, u skladu sa pravilnicima BHRT-a, pokrenuti odgovarajući postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust.

Posebno naglašavamo da će se Poslovodstvo BHRT-a odrediti i o čestoj pojavi politizacije vijesti, iskrivljenog i netačnog tumačenja, posebno događaja iz bliske prošlosti BiH, i manipulacije informacijama agencije SRNA – saopšteno je iz BHRT-a.

Naglašavaju da će Poslovodstvo BHRT-a razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa ove novinske agencije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo