Srijeda, 21 travnja, 2021

Oglasili se iz firme koja nabavlja kisik za bolnice: Ima li razloga za zabrinutost?

Autor:Hayat.ba

Nemojte propustiti

U dopisu koji je direktor “Messera” uputio Vladi FBiH, Vladi KS, ministarstvu zdravstva KS, KCUS-u, kantonalnim bolnicama te kriznim štabovima Federacije i KS, obavještava da su, zbog enormnog povećanja potrošnje kisika u BiH, izazvanog pandemijom, proizvodnja i nabavka kisika dostigle kritičnu tačku.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, kazala je jutros za “Hayat” kako je zabrinuta zbog situacije sa snabdijevanjem kiseonikom s obzirom na to da je tenkovan u sve silose i da ga imaju još za 48 sati.

KCUS ima 300 boca od po 40 litara za kiseonik i četiri silosa. Izolatorij Podhrastovi i Koševo zahtijevaju oko 12 tona za 24 sata.

No, s obzirom na to da sve više pacijenata, teško oboljelih od Covida-9, ima potrebu da budu potpomognuti kiseonikom, sasvim je opravdana zabrinutost direktorice Izetbegović da bi, ne reaguje li se kako treba, situacija mogla postati alarmantna.

Isti problem, kako je kazao jutros i Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, imaju i u tom kantonu.

No, s druge strane, dok iz više kantona upozoravaju na veliki problem s kojim će se suočiti zdravstvene ustanove, Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, tvrdi da će biti dovoljno kiseonika za potrebe zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevu te da građani ne trebaju strahovati da će ga nestati, piše “Hayat”.

Dokument do kojeg smo došli, a koji potpisuje Avdo Dedić, generalni direktor kompanije “Messer Tehnoplin/Messer BH-Gas”, govori da u ovom slučaju Gavrankapetanović očito nema validne informacije.

U dopisu koji je Dedić uputio Vladi FBiH, Vladi KS, ministarstvu zdravstva KS, KCUS-u, kantonalnim bolnicama te kriznim štabovima Federacije i KS, obavještava da su, zbog enormnog povećanja potrošnje kisika u BiH, izazvanog pandemijom, proizvodnja i nabavka kisika dostigle kritičnu tačku.

– Situacija je alarmantna. S obzirom na to da je trenutna potrošnja kisika višestruko iznad naših priozvodnih kapaciteta, prinuđeni smo da isti uvozimo s različitih lokacija iz inostranstva po različitim i znatno višim cijenama, sve kako bismo kontinuirano održali snabdijevanje kisikom u BiH. Kompanija “Messer” vrši danonoćne napore da održi sistem “nabavka – isporuka” kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli te bolnicama u Bihaću, Zenici, Mostaru, Travniku i velikom broju domova zdravlja. Kisika je sve manje na tržištu i sve ga je teže nabaviti i transportovati – navodi se, između ostalog, u dopisu koji potpisuje Avdo Dedić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo