Subota, 17 travnja, 2021

Oglasili se iz NATO-a nakon skandalozne izjave iz Ambasade Rusije u BiH

Autor:N1

Nemojte propustiti

Iz NATO-a su, između ostalog, poručili da u potpunosti poštuju suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljaju kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine euroatlantskoj sigurnosti.

Nakon jučerašnjeg saopćenja Ruske Ambasade u kojem je, između ostalog, navedeno da će, “ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema priključivanju u NATO savez, Rusija morati da reaguje. Moskva bi ovaj čin smatrala neprijateljskim…” reagirali su iz NATO-a.

Naime, oni su kazali da svaka zemlja ima suvereno pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane.

– Hoće li se države odlučiti na saradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza – ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika. Nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav proces. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlo. NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira niti jedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, kazala je za N1 Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a.

Između ostalog, poručili su da u potpunosti poštuju suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljaju kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine euroatlantskoj sigurnosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo