Subota, 27 studenoga, 2021

Oglasili se iz OHR-a: Još se ne zna da li će se Schmidt obraćati u Vijeću sigurnosti UN-a

Nemojte propustiti

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a pomjerena je za sutra, a osim rasprave o situaciji o BiH Vijeće bi trebalo produžiti mandat misiji EUFOR-a.

Iz OHR-a nisu mogli potvrditi za Patriju da li će se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obraćati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ili njegov zamjenik Michael Scanlan.

“Redovni izvještaj visokog predstavnika Ujedinjenim nacijama dostavljen je i distribuiran članicama Vijeća sigurnosti UN-a. Biće objavljen na web stranici OHR-a nakon što bude objavljen u Sistemu službenih dokumenata UN-a. Prerogativ Vijeća sigurnosti UN-a je da odredi datum i format sastanka Vijeća na kojem će se raspravljati o situaciji u BiH”, odgovor je iz OHR-a na upit Patrije.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a pomjerena je za sutra, a osim rasprave o situaciji o BiH Vijeće bi trebalo produžiti mandat misiji EUFOR-a.

U medijima su objavljeni dijelovi Schmidtovog prvog izvještaja o BiH za šestomjesečni period (april-oktobar) u kojem su iznesene upozoravajuće opservacije političke situacije u BiH koja bi mogal eskalirati, pa čak i oružanim sukobom.

Zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata raspravljaju o formatu sjednice u kojoj BiH ne učestvuje. Rasprava se vodi i o tekstu rezolucije u kojem se, za razliku od ranije usvojenih rezolucija, samo na jednom mjestu spominje Ured visokog predstavnika prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali ne i funkcija visokog predstavnika. Rusija je u prvobitnom draftu rezolucije precrtala svako spominjanje visokog predstavnika koja ne priznaje Schmidta. U tome ih podržava i Kina, a zamjera se što Schmidt nije izabran glasanjem u Vijeću sigurnosti UN-a već su članice samo obaviještene o njegovom imenovanju od članica UO Vijeća za implementaciju mira.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo