Utorak, 30 studenoga, 2021

Oglasili se iz “Srebrene maline” i traže izvinjenje: Nije tačno da se respiratori ne mogu koristiti kao stacionarni u bolničkom liječenju

Nemojte propustiti

– Želimo ovim putem demantovati i navode o postojanju dva različita ugovora koje konstantno iznosite. S obzirom da se radi o predmetu istrage sva pitanja vezana uz ovu problematiku će se raspraviti pred nadležnim institucijama i uz poštivanje osnovnih načela sudskih postupaka  – poručuju iz “Srebrene maline”

Kompanija “Srebrena malina” preko svoje punomoćenice oglasila se povodom teksta objavljenog u medijima. Demantuju da respiratori koji su nabavljeni preko pomenute firme nisu za bolničko liječenje. U nastavku prenosimo u cjelosti njihovu reakciju koja je objavljena na portalu Klix.ba:

“Obraćamo Vam se kao punomoćnici ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. i g. Hodžić Fikreta. Cijeneći odredbe Zakona o zaštiti od klevete FBiH, Kodeksa za štampu i online medije BiH i druge relevantne propise, u ime svojih klijenata, zahtijevamo objavu demantija na članak naslova: ‘Trideset dana ‘Respiratora’: Građani nisu zaboravili i čekaju konkretne poteze Tužilaštva’, novinara I.P., koji je objavljen na www.klix.ba dana 26.05.2020. godine. Zahtijevamo i da ovaj demantij bude objavljen bez promjena i dopuna, na isti ili istovjetan način u internetskom izdanju, kako je portal Klix.ba objavio i gore navedeni članak.

Naglašavamo da se ovaj demantij upućuje u ime društva ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica, ali i fizičkog lica Hodžić Fikreta, s obzirom da su u predmetnom članku izneseni netačni navodi kojim se nanosi šteta ugledu ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica ali i lično Fikretu Hodžiću.

Foto: Fena

Prvo, u članku se iznose navodi kako je na sarajevski aerodrom stiglo 80 respiratora iz Kine ‘koji gotovo da ne ispunjavaju niti jedan uslov potreban za korištenje u jeku tada značajno prisutnije epidemije koronavirusa’. Zatim se navodi kako aparati nisu stacionarni, odnosno da nisu namijenjeni bolničkom liječenju i da je riječ o respiratorima namijenjenim za kratkotrajnu upotrebu u kolima hitne pomoći. Ove informacije portal klix.ba prenosi već nekoliko puta, bez da navodi izvor svojih saznanja. Pozivanje na navodno vještačenje je potpuno neosnovano, jer niti jednom nije precizirano ko tačno je izvršio vještačenje, pod kojim brojem i kojeg sudskog predmeta, i šta je tačno sadržano u takvom vještačenju. Dakle, iznose se konstatacije i sud bez uporišta.

Podsjećamo da se predmet o kojem konstantno izvještavate u svojim člancima nalazi u fazi istrage, a da ste unaprijed iznijeli stavove i zaključke bez bilo koje odluke nadležnih sudskih organa. U skladu sa Kodeksom časti BH novinara se zahtijeva posebna pozornost i odgovornost kod izvještavanja u sudskim postupcima, a prvenstveno poštovanje presumpcije nevinosti, integriteta i dostojanstva stranaka u sporu, te izvještavanje bez predrasuda i pežorativnih aluzija u izvještaju.

Konstantnim iznošenjem ovih netačnih informacija, ali i poluinformacija, pričinjava se ogromna šteta društvu ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. i g. Fikretu Hodžiću.

Suprotno navodima koje iznosite, a cijeneći specifikacije predmetnih respiratora ACM812A, isti su u mogućnosti da rade u sljedećim režimima: A/C (kontrolisano disanje i asistirano disanje), SIGH, IPPV (Intermittent positive pressure ventilation), SIPPV (Synchronised intermittent positive pressure ventilation), SIMV (Synchronized Intermittent Mandatory Ventilation). Naglašavamo i da su apsolutno netačni navodi da se predmetni respiratori ne mogu koristiti kao stacionarni.

Drugo, navodite i: ‘Hodžićevoj kompaniji blokirani su bankovni računi’. Iako je klix.ba očito u posjedu sudskog dokumenta koji je ranije objavljen, ipak se iznose netačni navodi, s obzirom da računi društva ‘F.H. Srebrena malina’ d.o.o. nisu blokirani, nego se radi o privremenoj mjeri obustave izvršenja finansijskih transakcija. To su dva potpuno različita pravna termina sa potpuno različitim pravnim posljedicama, koje je neophodno razlikovati i u novinarskom izvještavanju.

Želimo ovim putem demantovati i navode o postojanju dva različita ugovora koje konstantno iznosite. S obzirom da se radi o predmetu istrage sva pitanja vezana uz ovu problematiku će se raspraviti pred nadležnim institucijama i uz poštivanje osnovnih načela sudskih postupaka.

Konačno, u vezi sa navodom koji iznosite kako je novac građana ‘potrošen uzalud’ pozivamo Vas na poštivanje svih gore navedenih načela, a posebno u smislu odredbi člana 6, člana 8. i člana 10. Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Zahtijevamo da ovaj demanti objavite u cjelosti, bez korekcija i da objavite izvinjenje zbog nanošenja štete” prenosi Klix.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo